Odkaz „Desu“...

Konečne sa na pultoch kníhkupectiev objavila knižka mojej krvnej skupiny od trojice autorov, z ktorých dvaja sú u nás už celkom známy. Larry Niven vytvoril cyklus diel pod názvom Známy vesmír a cyklus o Prstenci (spoluautor Trieska v Božom Oku). Jerry Pournelle je zase známy ako tvorca SF vojnových príbehov o Falkenbergovej légii a tiež ako spoluautor iných románov (Posledná skúška). Recenzie v iných periodikách opisovali román ako klasickú strieľačku v štýle Votrelcov. Prebal knihy zase tvrdí, že votrelci sú pri tomto románe ako neškodné postavičky z Disneya. Pravda je niekde uprostred. Jedna vec je však nepopierateľná. Vďaka tejto knihe som znova prežil ten príjemný pocit úžasu z dobre popísanej, inteligentnej akcie. Naposledy som tento pocit zažil pri knižnej sérii Vojna proti Chtorru od Davida Gerrollda.

K atraktívnosti knihy prispievajú taktiež nenudiace vnútorné monológy hlavných postáv a svieže, reálne a inteligentné dialógy. Schéma deja nie je príliš zložitá. Ľudia osídľujú novú planétu Tau Ceti štyri, ktorá sa spočiatku javí ako celkom nádejná. Neškodná a chutná fauna a príjemná flóra navodzuje dojem novonájdeného raja pre ľudstvo. Plukovník Cadman Wayland, ktorý mal pôvodne zabezpečovať ochranu kolonistov si začína pripadať trochu zbytočným. Aj keď má nedefinovateľný nepríjemný pocit, že tu niečo nehrá, silou vôle sa snaží potlačiť tento rokmi vycibrený inštinkt bojovníka, lebo je terčom vtipov a výsmechu. Na jeho varovania nikto nedá a to sa stane pre kolóniu takmer osudným. Planéta udrie nečakane, tvrdo a neľútostne. Predsa len musím dať trochu za pravdu prebalu knihy. Votrelci sú len veľmi slabým odvarom Grendelov, nepochopiteľných a veľmi rýchlych dravcov, ktorí sa doteraz pred kolonistami ukrývali. Po prvej drastickej scéne a potokoch preliatej krvi nasledujú v rýchlom slede ďalšie a ďalšie. Našťastie, akcie nie sú bezduché, ale popísané celkom prehľadne a s nadhľadom vojenského odborníka. Pournellova účasť na tomto románe je nepriehľadnuteľná. Akcie však nezatlačili do úzadia ani psychologizáciu postáv a emócie hrdinov, čo vyzdvihuje túto knižku nad bežný priemer akčnej SF literatúry. Plukovník zmobilizuje všetky sily a pokúsi sa zlo zmiesť z povrchu Tau Ceti štyri. Čo sa však spočiatku javí ako celkom dobrá stratégia sa onedlho ukáže ako tragédia… Kniha nemá výrazne zápory, ale pár vecí by sa jej dalo vytknúť. Ako vyštudovanému technikovi sa mi nezdalo množstvo, zložitosť a rýchlosť opráv niektorých technických zariadení kolonistov. Kolonizovanie planéty je obmedzené mnohými faktormi a zdrojmi. Nezdal sa mi ani náhly zvrat v boji v závere knihy, keď rozbesnení grendelovia náhle pochopia, že človek je pre nich rovnocenný súper a stiahnu sa… Knižka má síce päťsto strán, ale ani na chvíľu vás nezačne nudiť. Skôr vás unaví udržiavaním v neustálom napätí a sústredení. V texte sa síce nájde pár nesprávnych pádov a chýbajúcich predložiek, ale na takú hrubú buchlu je ich príjemne málo. Obálka je síce lákavá a verím, že aj prispieva k zvýšenej predajnosti knihy, ale z dejom priamo nesúvisí. Cena už taká lákavá nieje, ale päťsto strán stojí skrátka viac ako tristo. Podľa údajov vydavateľa by sme sa mali v blízkej dobe dočkať pokračovania pod názvom Draci Heorotu. Komu sa páčila Gerrolldova Válka proti Chtoru, je prenho táto kniha povinná.

8/10


Odkaz Heorotu: Larry Niven, Jerry Pournelle, Steven Barnes, orig.: The Legacy of Heorot, Classic books a Banschies 2001, prekl. Martin Tkaczyk, obal. Jim Burns, 503 s., 347,– Sk


19. januára 2002
Anton Stiffel