Ohnivé pero - jar 2024: Pád šúchačov amygdál

ohnive pero

„Uznám, nie sme ani najlepší, ani najmúdrejší… ale robíme s tým, čo máme.“

Sedeli v pivničke pri sviečkach. Steny miestnosti sálali matným modrým svetlom. Clona ticha, vysielaná artefaktom, ktorý so sebou priniesol cudzinec.

„Práve o to ide! Tí, s ktorými to bola šanca zmeniť, sú už…“

„Dosť! Pamätajte: Strach má veľké oči.“

Štyri slová, tajné heslo. Keď im zaklopal na dvere, čudovali sa, že heslo ešte niekto pozná. Pookriali, prijali ho. Jeho krycie meno bolo Tulák. Agent odboja pre oslobodenie kráľovstva Gruľónia. Kým sa neukázal, boli presvedčení, že tí v cudzine to už dávno vzdali.

„To, čo vidím tu vo vlasti, vídam aj medzi mnohými exulantmi v zahraničí. Večné hľadanie dôvodov, ako sa nič nedá, ako ten a tá nechce ísť s tými, ako to nemá zmysel a najlepšia záchrana je útek,“ zachmúril sa. „A to ani nemajú tie amygdalové náramky od tzv. Temného pána. Pche! Často si hovorím, že tá banda si podrobila Gruľóniu, lebo sme veci nedotiahli do konca a zaspali na vavrínoch. Obete vlastného úspechu. Mali sme sa dobre, ľudia začali byť skúpi, hrabať pre seba. Takých ľahšie zbalamutíš a rozdelíš, poštveš proti sebe, vezmeš im nádej. Náramky boli len finálny trik, aby ľudí opantali strachom, odradili od ďalšieho odporu.“

„Ale nie je moc náramkov priveľká, nezlomiteľná? Temný pán a junta využijú všetku svetskú a čarodejnú moc, aby sa nedalo povstať!“ habkal jeden nesmelý odbojár. „Sme predsa v ich zovretí, v zemi zvanej Gurdúúúr…“ zaúpel ponížene, ustráchane, spevavo.

„…kde šero so šerom sa snúbi! Náramkami všetkým velí, vzoprieme sa, všetkých zhubí…“ doplnila hypnoticky, takmer zbožne jedna mladá odbojárka. Triasla sa ako osika.

„Ach, tu vidieť to vymývanie mozgov juntou!“ smutne sa zasmial Tulák. „A to ste už dlhé mesiace slobodní od náramkov! Nič to. Mnohým manipulovaným trvá dlho, kým sa vymania zo vzorcov myslenia, ktoré im dlhšie vštepovali utlačovatelia. Priatelia, rozumovo predsa viete, že ich moc je oveľa zraniteľnejšia. Stojí aj na doslovnej ilúzii! Robia chyby. Pokúšajú osud. Podceňujú vás! Nás všetkých! To je to slabé ohnivko, ktoré využijeme.“

Gruľónia bola síce konštitučnou monarchiou, no v posledných rokoch jej vládla autoritárska junta. Vznikla z kriminálnych gangov, ktoré sa spriahli s rádom mágov-vyvrheľov. Kúsok po kúsku využili slabiny monarchie, aby ovládli jej dvor, snem, inštitúcie, posilnili skorumpovaných a zaviedli útlak. Rád prišiel na nový spôsob, ako čarodejne „šúchať“ amygdalu (orgán objavený slávnym prírodovedcom Mygdaľom). Ak sa ústroj darilo neustále zahlcovať pocitom strachu, ohrozenia, hnevu, ľudia nemohli pokojne uvažovať, boli skeptickejší k nádeji. Nasadenie čarodejných náramkov malo garantovať toto zakliatie, v prospech junty „krimágov“.

Vodca junty, hoci bol syn lúpežného rytiera a nie mág, začal v propagande nového režimu raziť obraz seba ako „Temného pána“. Dal zaviesť vynájdenú Mafreč pre „našu kliku“, kastu junty, a Novoštek pre ne-juntové, onáramkované obyvateľstvo. Krajinu premenovali na Gurdúr, v nových jazykoch doslova „Beznádej“. Junta okolo seba zámerne vytvárala mystiku neporaziteľnosti a geniálnej prefíkanosti.

No i Tulákom zozbierané dôkazy svedčili o jasnom opaku.

„Priatelia, náramkami vám šúchali amygdaly, šepkali vám do uší, že nádeje niet a smiete sa len báť. Tomu je koniec! Zvíťazíme nad nimi, lebo chceme! Prinášam vám nielen cloniace artefakty, nielen výcvik na zahatanie masáže amygdaly, ale aj plány pre naše oslobodenie. Nultý plán je moje alter ego, gróf Montelux. Hlavným je Plán A. Vyžaduje veľa snaženia, ale mnohí sa k nám pripoja. Plán B je záložný pre Plán A. Ten musím tajiť aj pred vami. Už poznáte štvorslovné heslo. Viete, že strach môže byť dobrý radca, ale zlý pán. Naučím vás štyri ďalšie slová. Dodajú ešte viac nádeje.“


Nečakaný buchnát päsťou poslal miestodržiteľa junty k zemi. Otočil sa, zarazene hľadel na muža v maske bieleho zajaca. Muž si sňal masku. Tulák.

„Poznávaš ma? Gróf Montelux,“ riekol Tulák. „Zbavíme sa jarma hrôzovlády. Odplata byť cukor, ako hovoria počerní južania.“

„Ty sa opovažuješ! Zavolám Gard…“

„Šetri si dych. Moji už na tom robia,“ odvetil Tulák a udrel ho do hlavy hlavicou svojej šable.

Z ďalších kútov haciendy vyliezali prestrojení odbojári a omračovali pribiehajúcich členov Gardy. Tím sa presúval po panstve a odoberal prestrašeným sluhom náramky. Vyviedli služobníctvo na dvor, k spútaným strážam a miestodržiteľovi.

„Nebojte sa,“ Tulák tíšil poverčivý strach sluhov. Spolu s tímom zložil strážam čarovné prilbice premietajúce strašidelné masky. „Vidíte? Nie sú to bohovia. Len ľudia. Podliaci. Poskokovia. Žiaľ.“ Po chvíli im povedal:

„Dáme vám falošné náramky. Vyškolíme vás. Súčasť väčšieho plánu…“


Dva roky snaženia priniesli ovocie pre Plán A.

Cez okná bolo počuť ruch ulíc a námestí.

Chodbami hradu sa niesli pokriky povstalcov bojujúcich so strážami a Gardou.

Tulák opatrne dobehol po prah niekdajšej kráľovskej komnaty. Obratne sa vyhýbal pasciam v podlahe a stenách… Zastal pred ťažkým závesom, nad ktorým sa vznášal výjav obrnenej hlavy s charizmaticku, no krutou tvárou. Spoza závesu vybehli dve sporo odeté devy a utekali preč.

„Som Temný pán. Démonický pán temnôt. Pokloň sa mi! Oľutuj a ušetrím ťa!“ zrúkol výjav.

Tulák vybuchol do bujarého smiechu a šabľou rozťal záves.

Na „tróne“ sedel morbídne obézny, šedivejúci muž. Vodca junty. Bol odetý len v špinavej pliene. Razil z neho alkohol a odporné pachy. V ruke držal mágžezlo. Vyceril hnusný chrup, fľochol po Tulákovi. Gánil naňho očami plnými nenávisti a zúrivosti. Jedno oko zachádzalo až v beľmo.

Tulák vytiahol z vrecka kabátu projekčník, začal ním zaberať vodcu na „tróne“. Prenášal nový výjav na čarodejné propaganda gobelíny vonku. Z ulíc sa ozýval rehot a užasnuté hlasy.

„Ako sa opovažuješ! Naša klika vám múdro a láskavo vládne! Pros o odpustenie! Stráže!“ ručal vodca, červený v tvári.

Do miestnosti vbehli bojovníci Gardy. Pôsobili nervózne. Tulák schmatol artefakt na opasku, hodil im ho k nohám. Magický granát stráže ihneď omráčil.

„Nie sme váš majetok. Budete sa zodpovedať za vaše zločiny, kradnutie a trýznenie ľudí,“ povedal Tulák, kráčajúc preč. Ani sa neobzrel po vodcovi. Za svojím chrbtom začul náhly dupot nôh a šialený krik. S ľadovým pokojom sa bleskurýchlo obrátil a tresol hlavicou šable do vodcovej tučnej, alkoholizmom deformovanej tváre. Obézny šéf junty sa s buchotom zosypal na zem.


Námestiami a ulicami sa niesli oslavné piesne protestujúcich a povstalcov. Napriek občasným potýčkam sa väčšina Gardy a stráží vzdala už pri ohľade na státisícové davy ľudí bez náramkov. Ľudia mávali transparentmi a zástavami, tancovali od radosti.

„Úprimnosť! Čestnosť! Sloboda! Spravodlivosť!“ ozývali sa štyri slová. Od Tuláka. O chvíľu mal pred nimi vystúpiť s prejavom o svojom chránencovi. Dedičovi trónu, žijúcom vo vyhnanstve. Už žiadni samozvaní regenti junty, junty strachu a oplzlosti.

K Tulákovi sa nadšeným davom predrali jeho priatelia z odboja. Kedysi prestrašený odbojár žiaril pokojom a radosťou.

„Tulák, vážne si bol spúšťou. Tí lotri sa trasú a vzdávajú, už sa nebojíme. V uliciach panuje nádej!“

„Omyl. My sme to dokázali, spoločne,“ Tulák sa usmial a poklepal ho po pleci. „Teraz treba súdiť prísne, no spravodlivo. Vyhnúť sa eskalácii. A pamätať na naše ideály, na štyri slová, aby naša revolúcia nepožrala svoje dietky. Nech tu nemáme útlak, rozdelenie a nespravodlivosť, ale budúcnosť.“

Bude to ešte dlhý deň. Všetci budú na sebe ešte musieť veľa pracovať. No oslobodenie je tu.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

1. apríla
Peter Molnár