Pod osvedčenou značkou -- alebo úraveň vody bez peremen.

Gemmel ostáva Gemmelom – v tom dobrom i zlom.

V najnovšej knižke Davida Gemmela sa ocitáme vo svete Ventrijskej ríše v časoch, kedy udatný Druss je už len legendou. Napriek tomu sa však až tak veľa nezmenilo. Nie div. Gemmel ostáva Gemmelom – v tom dobrom i zlom. V hlavných úlohách príbehu opäť stretávame drsných chlapíkov (jeden z nich, Bizon, dokonca tvrdí, že je vzdialeným potomkom Drussa). Tentoraz ide o trojicu vyslúžilých veteránov ventrijskej armády (žeby Gemmel plagoval Werichovu rozprávku o troch veteránoch?) – naivného zápasníka Bizona, majstra meča a noža, čierneho Nogustu a Kedru, strelca so starecky slabnúcim zrakom. Opäť si môžeme vychutnať bleskovky akčných scén, ktoré svojim spädom pripomínajú to najlepšie z westernu či detektívky. Stopovace techniky Kayakinov pripomínajú motíny indiánok. Gemmel je vskutku majstrom napätia. V jeho podaní aj pôrod kráľovnej Axiany vyznieva ako bojová scéna. Nečudo, keď úlohu pôrodnej baby zohráva drsný bojovník Bizon. Autor je sebaistý – a pritom skromný. Vie, na čo má. Ako majster epickej fantasy nezaťažuje svoje postavy psychologizáciou. Namiesto vnútornej súvislosti vo svojom svete mýtizujúcej epiky ponúka metaforizovanú skratku primitíva a vonkajšiu podobnosť (pestúnka Ulmenetha nepodstúpi psychický prerod, ale vonkajškovú zmenu. Z tučnej starený sa stáva štíhla žena, doslova v mihu magicky-tranzového okamihu).

Gemmel ani v tejto knižke nezaprie svoj ďalší motivický a tematický rezervoár, ktorým je Biblia. Traja vojaci chrániaci dieťatko, život ktorého je spätý s osudom celého sveta, pričom jeden z nich je černoch, nápadne pripomínajú Troch kráľov. Emsharas-Anharat, bratia démoni, sú zasa inšpirovaní blíženeckými mýtmi.

Príbeh sa začína odvíjať v prestávke medzi dvomi vojnovými výpravami. Ventrijský kráľ Skanda sa rozhodne omladiť svoju armádu. Prepúšťa veteránov, ktorí na čele s generálom Bílým Vlkom v službách jeho otca kládli základy moci ríše. Na rozlúčku usporiada veľkolepé slávnosti, plné súťaží. V priebehu hier zreteľne vystupujú do popredia kvality spomenutej trojice veteránov. Na pozadí slávnostnej atmosféry sprvu takmer zanikajú množiace sa prípady vrážd v afekte. Nogusta, posledný potomok démona Anharata, ktorý zradil svoj rod v prospech ľudí, má počas súťaží videnia. Nie náhodou.

Nejaký čas pred spomenutými udalosťami sa známy ľudomil a najmocnejší čarodej Ventrie, Kalizkan, v pokročilom štádiu rakoviny uchýli do kláštora. V hrozných bolestiach sa rozhodne pomocou dobrovoľnej ľudskej obete privolať na pomoc mocného démona Emsharasa. Ako to už patrí k obyčajom takýchto bytostí – Emsharas ovládne Kalizkanovo telo. Keďže jeho mocnú a dobrotivú dušu si nedokáže podrobiť, vypudí ju, aby sa túlala svetom a varovala či chránila pred démonom všetkých hlavných hrdinov. Emsharas v tele Kalizkana a neskôr krutého dôstojníka Malikadu spôsobí porážku Skandových vojsk. Samotný kráľ hynie a v temnej jaskyni sa jeho telo stáva obeťou čiernej mágie. Presne ako telo jeho otca. Aby sa osud zavŕšil a svet sa opäť otvoril démonom-illohirom, vyhnaným do nebytia pred stáročiami tromi vládcami, potrebuje Emsharas obeť tretieho kráľa. A tak sa začína naháňačka za malým potomkom kráľovnej Axiany. Temnej a zákernej moci démonov ako takmer vždy u Gemmela vzdoruje ,,sila jednoduchého chlapstva". Žoldnieri Bílého Vlka tvoria ideál súdržného, verného a obetavého vojska. Sú to ľudia, ktorí svoje city ukrývajú za vonkajšiu drsnosť. Tak to chcel Gemmel a skutočne sa mu podarilo načrtnúť niekoľko dojímavých a pôsobivých scén (vzťah Bizona k malému následníkovi a Axianinej pestúnke Ulmenethe, priateľstvo Kedru s mladýtm tulákom Conalinom). Kedra, Nogusta a Bizon reprezentujú časté postavy starých pištoľníkov, ktorí na sklonku svojej kariéry namiesto vytúženého pokoja zažijú ,,boj bojov". Prítomnosť spomenutej trojice dodáva knižke typicky gemmelovskú príchuť heroizmu hodného eposu. Smrť Bizona a Nogustu má osudový ráz. Hrdina je vo fantasy bohom a jeho odchod je jednoducho udalosťou a čitateľským zážitkom.

Čitateľským zážitkom bezpochyby bude pre milovníkov heroickej fantasy a Gemmela zvlášť knižka ako celok. Gemmel ostáva Gemmelom. Strhujúcim a naivným.

Hodnotenie:7/10


David Gemmel, Válečníci, Brno, Návrat 20002 preklad:Dana Krejčová, 356s, 333sk


8. apríla 2002
Miloš Ferko