Podvrženec

Zelazny Roger

Neviem, ako vy, ale ja som bola veľmi potešená tým, že sa v pomerne krátkom čase objavila na trhu ďalšia Zelazného kniha. Veď v podstate len nedávno sme sa zaradovali Jackovi, Pánovi tieňov…

Dej románu Podvrženec sa odohráva znova v Zelazného alternatívnych svetoch. Z nepreberného množstva svetov autorovej fantázie sú tentoraz v centre pozornosti dva, medzi ktorými panuje určitá rovnováha. V jednom z nich vládne mágia a v druhom zas je v popredí technika a jej pokrok. Vo svete mágie práve padol mocný čarodej Det Morson, Pán Rondovalu, vyznávač temných stránok mágie. Zahynula celá jeho rodina i prisluhovači, okrem jediného – jeho syna Pola. Aj tomu hrozí z rúk víťazov smrť, ale starý čarodej Mor navrhne iné riešenie. Dieťa premiestniť do paralelného sveta, do toho, kde vládne technika. Tam by svoje magické vlohy ani v dospelosti uplatniť nemohlo, ak by sa nechcelo vystaviť posmechu, či vyzerať ako blázon. Ale v rámci rovnováhy je potrebné z toho druhého sveta jedno dieťa priniesť. A tak zásluhou čarodeja Mora dochádza k zámene. Dedič Rondovalu sa ocitá v rodine konštruktéra Michaela Chaina a Chainov syn Dan sa ocitá vo svete mágie, v rodine seržanta Marakasa. Chlapci rastú a prejavuje sa ich individualita. Pol – Dan je hudobne nadaný, má umelecké sklony a v jeho prítomnosti sa so strojmi dejú divné veci. Prestávajú fungovať. Jeho „otec“ Michael to volá „efekt poltergaist“. Dan svojou hudbou dokáže čarovať. Doslova. A Dan – Mark zase od útleho detstva v sebe nezaprie konštruktéra a vynálezcu… Lenže v krajine, kde vládne mágia, sú technické prvky zakázané, boli odvrhnuté už kedysi dávno a ľudia sa k nim nehodlajú vrátiť. A tak sa Markovo úsilie o uľahčenie bežnej práce pomocou techniky stretáva s neporozumením a násilím. Mark uteká do zakázaných oblastí, kde nachádza starý vyučovací stroj. Začne využívať jeho služby a budovať svoje technické impérium. Stále je presvedčený, že technika môže ľudom jeho krajiny pomôcť a je rozhodnutý vnútiť im ju aj násilím. Tým skôr, že chce získať nie len rešpekt, ale aj dievča, ktoré má rád – Noru. Vo svojej uvzatosti stáva sa pre krajinu hrozbou a tak starý čarodej Mor privádza späť do tejto krajiny dediča Rondovalu, Dana, aby v krajine znovu nastolil a zachoval starý poriadok… Zozačiatku to vyzerá, že sa nevlastní bratia dohodnú, ale… Samozrejme, je za tým žena – Nora…

Trošku som to poslednou vetou zbanalizovala, ale nechcem nikoho zavádzať. Toto nie je žiadna lovestory, je to perfektná fantasy, taká, na aké sme si u pána Zelazného zvykli. Niekto by mohol povedať, že jeho putovanie medzi svetmi je na jedno kopyto, ale s takýmto človekom by som si dovolila veľmi ostro polemizovať. Áno, aj tu sa pohybujeme paralelnými svetmi, ako v Ambere, ako v Jackovi, ale každé takéto cestovanie v podaní pána Zelazného má svoje špecifiká. Každý jeho svet má svoje špecifiká. A tak nemôžeme jednotlivé romány porovnávať, alebo nebodaj hodiť do jednej škatuľky. A Podvrženec je okrem iného aj určitým zamyslením sa nad tým, či možno človeka zmeniť zmenou prostredia, v ktorom vyrastá. Či je možné oklamať gény. Ako rýchlo sa človek dokáže adaptovať do svojho vlastného prostredia… Nechcem tu zbytočne filozofovať, sú veci, na ktoré si každý musí urobiť názor sám. Koniec-koncov, ani pán Zelazny v tomto románe zbytočne nefilozofuje. Svoje názory vyjadruje hutne, prostredníctvom výborne postaveného a gradovaného príbehu. Dej vlasne nemá žiadne hluché miesta a zaujme naozaj od prvých strán.

Na tom, že je táto kniha naozaj „čítavá“, má zásluhu aj nakladateľstvo Straky na vrbě a jeho – už tradične – dobrá redakčná práca. A samozrejme skvele čitateľný preklad pána Kantůrka. A že pritiahne aj záujemcov v kníhkupectvách, o to sa postará naozaj výstižná a vkusná obálka Tomáša Kučerovského.

Ja viem, samé superlatívy… Lenže „když někdo umí, tak umí“, ako sa hovorí. Tvrdím, že Roger Zelazny „umí“ naozaj vo veľkom štýle a Straky na vrbě tiež vedia čo robia a vedia, pre koho to robia. Vďaka im za to.

Roger Zelazny, PODVRŽENEC (Straky na vrbě, orig:Chaneling, preklad: Jan Kantůrek, obálka: Tomáš Kučerovský, 266 strán, brožovaná, cena: 232,–Sk, ISBN 80–86428–11–7)


17. októbra 2001
Katarína Juričová