Povoláni do zbraně

Foster, Alan Dean

Prvé, čo vás na tejto knihe upúta, je jej cena. Vďaka spolupráci Laseru s firmou Levné knihy KMa a následnému nákladu 6000 kusov stojí tento poriadny kus príbehu (417 strán) len 89 Kč, resp. 130 Sk, a to je v dnešnej dobe skutočne zázrak. A za tie peniaze to pritom nie je žiaden odpad, ale celkom dobrá kniha o konflikte dvoch vesmírnych aliancií, medzi ktoré sa pripletú pozemšťania. A celý nápad nie je nepodobný Heinleinovej Hviezdnej pechote – až na to, že tu je trochu viac filozofie. Za tie peniaze…

Príbeh je pomerne tradičný. Kdesi ďaleko dostane civilizácia Ampliturov božský nápad: spojiť všetky civilizácie vo vesmíre (najprv v Galaxii) do jedného celku. Vzhľadom na to, že Ampliturovia doteraz aj tak nemali čo robiť a disponujú silne vyvinutou projektívnou telepatiou (dokážu vnútiť myšlienky), majú o zábavu postarané na dlhé roky. Putujú od sveta k svetu, likvidujú odpor, asimilujú rozumné bytosti (po dobrom alebo po zlom) a pozvoľne ich menia k svojmu obrazu (psychickému) – ak treba, tak aj genetickou manipuláciou.

Všetko ide fajn, kým Ampliturovia nenarazia na podobnú alianciu inteligentných tvorov, založenú na odpore voči nim. Cudzia aliancia sama seba nazýva Osnovou a je to taký zlepenec, ktorý drží pokope iba opozíciou voči slizkým (doslova) Ampliturom. Obaja súperi sa do seba zaklesnú a pekne si spolu bojujú v takmer patovej situácii nejaký ten tisíc rokov. Raz vyhráva ten, raz onen, v celku však víťazia Ampliturovia, pretože ich celok je stmelenejší – genetickej manipulácii s názorom sa nedá veľmi odporovať. Osnova však tiež nie je padavka a tak hľadá po Galaxii nových spojencov…

A vtedy sa do deja pripletú pozemšťania. Prieskumníci Osnovy narazia na podivnú planétu, ktorá sa vymyká tradičnému obrazu domovského sveta inteligencie. Je tu príliš veľa jazykov, pevnina je príliš roztrieštená a obyvatelia sú živým paradoxom. Na jednej strane vykazujú typické príznaky barbarov (agresivita a násilie – hlavne voči vlastnému druhu), na druhej strane majú v niektorých oblastiach pozoruhodne rozvinutú techniku (vojenskú a vojenskú). Ostáva už len prehovoriť týchto podivných tvorov, aby sa zapojili do vesmírneho konfliktu – samozrejme na správnej strane – a Ampliturovia majú po chlebe. Pozemšťania nášho veku s fázermi v rukách sú skutočnými dravcami, dokonca aj Osnova má z nich zväčša strach.

Napriek tomu, že je kniha podaná ako vojnová sci-fi, nie je to celkom pravda. Väčšia časť deja je totiž postavená na popise cudzích rás a ich kontraste s divokými pozemšťanmi. Na akciu zostáva pomerne málo priestoru a zabojujete si len v závere príbehu, kde Osnova konečne pustí zvieratá z reťazí. A príbeh je vlastne o hudobnom skladateľovi Willovi Dulacovi a o tom, ako zo seba striasol tenučký náter civilizácie, ktorým si my, ľudia zaslepujeme oči. Will sa celú knihu snaží presvedčiť sám seba, že ľudia sú mierumilovné bytosti, kým… a to si už prečítajte sami. Aj keď ide zväčša o filozofické múdrosti a pseudomúdrosti, sú podané dostatočne zaujímavo, aby nenudili. A keď budete mať depresívnu náladu, môžete sa s autorom aj stotožniť. Všetci sme predsa len zvieratá, nie? Vrrrrrrrrrr, ja chcem krv!

Povoláni do zbraně, Foster Alan Dean, vojnová sci-fi (Laser, orig. A Call to Arms, obálka Barclay Shaw, preklad Jiří Engliš, 417 strán, brož., 89 Kč, ISBN 80–7193–087–3)


5. januára 2001
Rastislav Weber