Predstavujeme – Marlon James: Mesačná čarodejnica, Pavúčí kráľ

Mesačná čarodejnica

Temné africké mýty znovu ožívajú v ďalšej časti fantasy ságy od držiteľa Bookerovej ceny.


Anotácia

Keď Marlon James krátko po získaní Bookerovej ceny istému novinárovi vysvetľoval, že pracuje na ságe spájajúcej prvky africkej mytológie a fantastiky, pomohol si pojmom „africká Hra o tróny“. Jeho vyjadrenie vyvolalo takú veľkú vlnu očakávania, že sa dostala až k samotnému G. R. R. Martinovi. „Polichotilo mi to,“ napísal jedného dňa autor Hry o tróny Jamesovi s tým, že sa mu jeho koncept vidí nesmierne zaujímavý a teší sa, ako si knihu prečíta.

Medzitým sa čitatelia mohli presvedčiť že James nerozprával do vetra a trilógia Temná hviezda je strhujúce dobrodružstvo plné akcie a temných machinácii.

Kým úvod ságy Čierny leopard, červený vlk sa sústredil na postavu Stopára, druhá časť s názvom Mesačná čarodejnica, Pavúčí kráľ, ktorá opäť v preklade Maríny a Vladislava Gálisovcov vychádza vo Vydavateľstve SLOVART, sleduje osudy jeho prefíkanej protivníčky.

Sogolon, známa i ako Mesačná čarodejnica a Zakázaná ľalia vyrastá na starom termitisku v područí troch krutých bratov a neskôr sa ocitne v spore s neľútostným kráľovským kancelárom. Život ju však naučil, že nikdy nesmie skloniť hlavu pred žiadnym mužom

Jej dojímavý no silný príbeh sa nesie v rytme africkej džungle a živelného jazyka, v ktorom prebubláva nielen divoká autorova obrazotvornosť no i nárečie jeho rodnej Jamajky.

A hoci osudy protagonistov kníh sa prelínajú, jedna nie je pokračovaním druhej a dajú sa čítať i samostatne. Marlon James totiž poňal ságu ako tri verzie toho istého príbehu. Rozprávanie Mesačnej čarodejnice tak občas dopĺňa to Stopárovo, no ešte častejšie mu protirečí. Týmto prístupom autor vzdáva hold africkej rozprávačskej tradícii, v ktorej historky podvodníkov vždy treba brať s rezervou. Ktorá verzia je pravdivá? To James neplánuje prezradiť. Rozhodnutie tak bude na čitateľovi.

Komu budete veriť vy?


Knihu Mesačná čarodejnica, Pavúčí kráľ si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Mesačná čarodejnica, Pavúčí kráľ si môžete okamžite stiahnuť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ukážka z knihy

Ukážku z knihy, ktorú číta Dominika Žiaranová, si môžete vypočuť, keď kliknete na tento link


Podrobnosti o knihe

Mesačná čarodejnica, Pavúčí kráľ (orig.: Moon Witch, Spider King)
Séria: Temná hviezda, 2. kniha
Žáner: fantasy
Autor: Marlon James
Vydavateľstvo: SLOVART
Rok vydania: 2024
Jazyk: slovenský
Preklad: Vladislav Gális
Počet strán: 616
Väzba: tvrdá s prebalom
EAN: 9788055656007


O autorovi

Marlon James (1970) sa narodil v Kingstone na Jamajke do rodiny policajtov. Na konte má romány John Crow’s Devil (2005), The Book of Night Women (2009) a A Brief History of Seven Killings (2014), za ktorý ako prvý Jamajčan v dejinách získal Bookerovu cenu. Žije v USA. Vo Vydavateľstve SLOVART mu zatiaľ vyšli prvé dva diely série Temná hviezda. Na poslednej časti autor usilovne pracuje.


Súvisiace linky

Recenzia – Marlon James: Čierny leopard, červený vlk

Predstavujeme – Marlon James: Čierny leopard, červený vlk


20. septembra
Fandom SK - PR
Zdroj informácií