Recenzia – Batman: V žáru smrti (komiks)

Batman V žáru smrti

V meste sa objavili noví maskovaní pomstitelia Batgirl a Robin. Po ich stopách vyráža drsný policajt Bruce Wayne. Počkať… čože???


Dobre, spomaľme. Píše sa rok 1961. Je to zvláštne obdobie. Tesne vedľa seba dožívajú ozveny starej Ameriky a o slovo sa hlási nový úsvit, ktorý prinesie i temné záležitosti. Vojnu vo Vietname, atentát na JFK, aféru Watergate. Mesto Gotham sa masívne rozrastá, naplno ho zasiahol architektonický boom. Niektoré veci sa uvoľňujú. V mene novej doby sa obyvateľstvo stáva premiešanejším. Zároveň ale pretrvávajú staré hriechy – ak ste Afroameričan, žena alebo gay, nie je vám dopriaty taký plnohodnotný život, akým sa môže pochváliť majoritná časť populácie.

Policajné oddelenie pod rukou Jima Gordona chce prosperovať. Jim je tímový hráč, ale problém spočíva v tom, že jeho tím predal zápas a on o tom vie. V radách Gordonových podriadených sa pohybuje plno čiernych oviec, ktoré si neváhajú privyrobiť dolár bokom, sú náchylní ku korupcii a neštítia sa páchať trestné činy. To je obzvlášť odsúdeniahodné u osôb, ktoré majú tvoriť bariéru medzi bežnou spoločnosťou a nebezpečnými kriminálnikmi.

Jedným z mála, na ktorých sa Gordon môže spoľahnúť, je detektív Bruce Wayne známy pod prezývkou Tvrďák. Ako nezastaviteľný buldozér si razí cestu medzi podplatenými kolegami a všetkého schopnou mafiou. Vyhrnie si rukávy, odkryje svalnaté paže a dobúcha nimi každého podľa zásluhy.

Wayne by pre Jima urobil čokoľvek, lenže uvedomuje si, že čas sa nedá zastaviť. Jim to myslí dobre, ale patrí do starej generácie, ktorá prestáva stíhať nastupujúcej dobe. Našťastie sa na scéne zjaví záhadný maskovaný pár známy pod prezývkou Dynamické duo. Prichádza radikálne, nečakane a pod rúchom tmy, aby pomohol každému, kto sa nedokáže brániť. Keďže majú odvahu postaviť sa skorumpovanej polícii a zhýralému podsvetiu, mnohí by ich najradšej videli za mrežami alebo zaliatych v betóne na dne kalnej gothamskej rieky. Lenže toto nie je príbeh pre malé deti a smrť číha na každom rohu.

Už zrejme po prvých pár vetách ste si pomysleli: „Moment, čo to má znamenať?“ Veru tak, Batman: V žáru smrti nie je typická batmanovka. Ako sa vyznáva jej scenárista Howard Chaykin (u nás známy najmä ako ilustrátor kultovej komiksovej série Barbar Conan, ktorú v 90. rokoch vydával nezabudnuteľný Semic-Slovart podpísaný aj pod obľúbeným Záhadným Spider-Manom) v úvodnom slove, od detstva si ho získali komiksy odohrávajúce sa v inej realite. Napríklad ho zaujal alternatívny Superman umiestnený do sveta, v ktorom Krypton nezanikol. Tento nápad zvaný Elseworlds si vyskúšal ostatne i sám Batman, spomeňme klasiku z hellboyovskej dielne Mikea Mignolu.

Osud si následne šiel svojou vlastnou cestou. Howard ale nezabudol a v 90. rokoch s pomocou majstrovského výtvarníka Dana Breretona (Superman/Batman: Největší hrdinové) vytvoril významné dielo z Batmanovho kánonu napriek tomu, že paradoxne do oficiálneho kánonu nezapadá: trojdielnu sériu Thrillkiller, ku ktorej následne pridal ešte (treba dodať, že slabší) dodatok Thrillkiller ´62. U nás všetky štyri diely vychádzajú v súhrnnom vydaní pod názvom Batman: V žáru smrti.

Prvé, čo si pri zbežnom prelistovaní všimnete, je vizuálna stránka. Je to úžasne namaľované šesťdesiatkové retro, na ktorom je vtipné, že vzniklo paradoxne až na konci 90. rokov. Ako druhý príde na rad scenár. Nemusí sa obzerať na to, čo bolo. Ide si svojou vlastnou dráhou, neberie na nič ohľad. Dynamické duo netvorí Batman a Robin, je tu muž s polovicou znetvorenej tváre, ale nevolá sa Harvey Dent a osoba s krikľavo žltými vlasmi… no nič, veď uvidíte. Každopádne každý z vás, ktorý má podobné alternatívy rád (ďalej napr. sovietskeho Supermana), príde si určite na svoje. Nepredvídateľné príbehové podhubie vytvára príjemný čitateľský zážitok, keďže netušíte, čo na vás vyskočí z najbližšej strany.

Bruce Wayne je iný, než akého poznáme. A predsa v niečom rovnaký. Matka ho viedla k pracovaní na fyzickej sile tela, otec doňho zas vštepoval súcit. Hospodárska kríza však spôsobila krach a pád jednej z najprominen­tnejších rodín v Gothame. Napriek tomu sa Bruce snaží ísť dopredu, hoci je to ťažké. Pomáha mu antická kalokagatia.

Vygúglené? Tak môžeme pokračovať. Batman: V žáru noci je pomalý, ponurý, noirový triler o končiacej sa ére a začínajúcej sa novej, ktorá príde so svojimi vlastnými pravidlami a videním sveta. Komiks osloví čitateľov, ktorým sa páčili legendárne kusy Dlouhý Halloween a Temné vítězství. Síce im v konečnom efekte po plecia nesiaha, ale po pás určite. Možno aj vyššie. Scenár je pulpový. Je to ale hra s čitateľom, keďže hneď po otáznej scéne príde iná, po ktorej pochopíme, že autor je dva-tri kroky pred nami a že sa nás snažil len zmiasť.

Skritizovať by sa toho dalo málo. V kresbe občas nesedia niektoré momenty (saltá pôsobia smiešne) a zo scenára ťažko vydedukovať, odkiaľ dcéra policajta (čo zrejme nie je najlukratívnejšie povolanie v Amerike ani dnes, nie ešte v 60. rokoch) vezme financie na kúpu rozľahlej rezidencie, prečo sa takáto osoba dala k cirkusu (!) a odkiaľ berie finančné prostriedky na svoj akiste náročný nočný superhrdinský život. Keď je o nej hovorené ako o „pojašenej gothamskej celebrite“, nerozumieme tomu, keďže predtým sa neobjavila v podstate žiadna scéna, na ktorej by vymetala večierky alebo mecenášovala gothamský detský domov. Divne a bez rozmyslu, čisto na efekt, pôsobí zjavenie Alfreda na samom konci.

Batman: V žáru smrti je ako jedna z jeho nenápadných úvodných viet. „Jaro v Gothamu bylo ten rok překrásné.“ Inými slovami: dostanete nečakané a padnete z toho na zadok. Scenár má však svoje chyby a špecifická vizuálna stránka nemusí nutne sedieť každému.

Hodnotenie: 80 %

Komiks V žáru smrti si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman: V žáru smrti (orig.: Batman: Thrillkiller)
Autor: Howard Chaykin
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2024
Ilustrácie: Dan Brereton
Jazyk: český
Preklad: Jan Kukrál
Počet strán: 144
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–534–1


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


1. mája
Ivan Kučera
Zdroj informácií