Recenzia - Dan Wells: Potomkovia

Jedinou nádejou ľudí je nebyť ľuďmi.

Potomkovia - obálka

Písať postapokalyptické série pre mládež je dnes v móde. Ani Dan Wells sa tomuto trendu nevyhol. Potomkovia sú jeho prvou knihou sústredenou výlučne na mladého čitateľa. Je to dobre? Uvidíme.

Kira Walkerová, šestnásťročná doktorka, prežíva vo svete spustošenom vojnou. Geneticky vytvorení supervojaci s názvom Potomkovia v kombinácii so smrtiacim RM vírusom zdevastovali takmer celé ľudstvo. Už vyše jedenásť rokov sa nenarodilo žiadne dieťa, a ak aj áno, vírus ho usmrtil v priebehu niekoľkých hodín. Kira, pracujúca práve na novorodeneckom oddelení, sa snaží na túto zdanlivú definitívu nájsť liek. Ambiciózny plán, tak ako hrdinka samotná. Vládnuca moc ju v jej úsilí nepodporuje; držia sa utkvelej predstavy o znovuzaľudnení pomocou tzv. Zákona nádeje. De facto, až dievča dovŕši osemnásť rokov, musí do dvoch mesiacov otehotnieť, ináč ju čakajú vážne problémy, dokonca až vyhostenie, čo je trest horší než smrť. Na podobe, akou sa tak stane, nezáleží. Raz jedno dieťa predsa prežiť musí a daň v podobe ukradnutej slobodnej vôle je prijateľná cena. Veď ide o budúcnosť.

Kira sa s pomocou rovnako zmýšľajúcich priateľov rozhodne vziať veci do vlastných rúk. Búri sa, ako je v jej veku bežné. Po tom, čo vypočuje nenávideného nepriateľa ľudstva – potomka a rozhodne sa mu dôverovať, sa z nej stáva štvaná zver. Zradca. Za svoju misiu je ochotná položiť vlastný život. Ale podarí sa jej zakončiť hľadanie lieku úspechom? Sú veci naozaj také, ako tvrdí vládnuci Senát, alebo je všetko úplne inak? A sú potomkovia naozaj zodpovední za hrozbu vymretia ľudskej rasy? Kam odišli a prečo sa nepokúsili tento akt dokončiť?

Wells písať vie. To, čo sa zo začiatku zdá nudné a nezáživné, postupne nadobúda spád svet roku 2076 čitateľa pohltí skôr, než sa nazdá. Autorov plus je v brilantnosti, s akou postupne rozpletá linky príbehu. Svet ani nie takej vzdialenej budúcnosti je uveriteľný, logický, surový, plný strachu a napätia. A prepchatý beznádejou. Kniha postupuje v svižnom tempe, zachováva si tempo, akcia strieda reakciu a čitateľ sa nemá čas ani nadýchnuť.

Protiklad, na akom vystaval civilizáciu budúcnosti, krehké, ledva stojace ruiny ostatnej ľudskosti a reálie, zmýšľanie i fyziológiu potomkov, detailne opísané fungovanie vírusu RM; na tejto košatosti vidno, že ide o spisovateľa vyzretého a skúseného. Wells je nevyspytateľný; o zvraty a prekvapenia niet núdze. Oproti zabehanému systému, akým píšu ostatní young adult, jeho štýl pôsobí osviežujúco. Postavy majú hĺbku, ich činy sú logické a s charakterom je možné sa bez problémov stotožniť. Konanie, pochybnosti a vnútorný svet hlavnej hrdinky je načrtnutý tak dobre, že až máte občas pochybnosti, či je Wells skutočne muž a nie žena píšuca pod mužským pseudonymom. Nie je.

Keďže ide o prvý diel, je ťažké posúdiť, či si séria udrží vysokú latku aj naďalej. Každý čin má svoje následky. Akčné putovanie za spasením započalo a len čas ukáže, či sú ho ľudia hodní. Akčná a vzrušujúca jazda dostatočne navnadila, dúfam, že sa konečne dočkáme zvyšných troch dielov aj v slovenčine.


Potomkovia (orig.: Partials)
Autor: Dan Wells
Vydavateľstvo: Ikar
Preklad: Oto Havrila
Rok vydania: 2012
Jazyk: slovenský
Počet strán: 352 strán
ISBN: 9788055129549


4. augusta 2014
Lucia Kroneislová