Recenzia – Edward Lee: Sukuby

Sukuby

Viete, že existujú tajomné bytosti, ktoré pohŕdajú mužmi? Živia sa ich životnou silou a potrebujú ich iba na ukojenie svojej neutíchajúcej sexuálnej túžby. Sú to sukuby, nočné mory, ktoré mužov ovládajú magickou mocou. Ako súvisia sukuby s tajomným národom, ktorý kedysi žil na Britských ostrovoch? Vládol v ňom matriarchát, uctieval krvilačnú bohyňu a prinášal jej ľudské obete. Nič nevyšlo nazmar. Čo nedostala bohyňa, zjedli uctievačky…


Začalo sa to splnom

Ann Slaviková je vynikajúca právnička, ktorá sa práve vo firme stala pargnerkou. Splnil sa jej sen! Je aj matkou sedemnásťročnej Melanie. Tú vychováva skôr jej dlhoročný priateľ Martin, básnik, ktorý nie je biologickým otcom dievčaťa. Ann na dcéru nemala dosť času. Študovala, pracovala, robila kariéru. Vyčíta si, že s ňou nemá taký blízky vzťah ako jej partner, a chcela by to napraviť. Naplánuje spoločnú dovolenku. Tešia sa, balia, no zazvoní telefón…

Ann už nejaký čas trápia nočné mory, v ktorých sa vracia späť v čase. Je spln a ona sa zakaždým vidí ležať v pivničnom priestore na stole a okolo nej množstvo postáv v plášťoch s kapucňami. Tie chlípne láskajú a sexuálne dráždia jej nahé telo, kým ona v bolestiach rodí. Tieto nočné mory ju natoľko vyčerpávajú, že sa stáva neschopnou sústrediť sa na prácu a rodinu.

…ten telefonát zmaril plány na cestu do Paríža. Ann s Melaniou a Martinom sa musí vybrať do rodného mestečka kdesi medzi horami. Lockwood je obyčajný zapadákov, ktorý si tvrdohlavo žije svoj vlastný matriarchálny život. Ann kedysi dávno odišla od otca a chladnej panovačnej matky, ktorá ovládala mestskú radu aj celé mestečko. Už nikdy sa nechcela vrátiť a žiť podľa matkiných pravidiel či skôr diktátu.


Tam, kde sa to začalo

Ann je znovu v dome, kde vyrastala, a minulosť na ňu doslova padá. Nočné mory neprestávajú, zhoršujú sa, sú obscénnejšie. Ann chvíľami vôbec netuší, čo je sen a čo je už realita. Objavujú sa jej útržky spomienok, obrazy z minulosti. Niečo sa deje aj s Melaniou. Vzďaľuje sa jej, akoby sa stávala niekým úplne iným. Navyše Ann má dôvod žiarliť na Martina. Aby toho nebolo málo, z neďalekej psychiatrickej liečebne ušli dvaja pacienti. Duke je nebezpečný sexuálny deviant a Erika pristihli pri pochovávaní množstva detských mŕtvoliek. Tvrdil, že nikoho nezavraždil, len slúži starobylému kultu. Na ceste za vytúženou slobodou sa neštítia ničoho, ani vrážd. Jeden z nich tuší, k čomu sa v Lockwoode schyľuje, vie aj o nočných morách Ann. Chce jej pomôcť a preto je na ceste do mestečka. Majú s mladou ženou šancu zabrániť tragédii? Nakoniec bude možno všetko úplne inak…


V hľadáčiku cenzúry

Sukuby vyšli ešte v roku 1992, no bola to učesaná, oveľa jemnejšia podoba románu. Autor knihu neskôr vydal aj v pôvodnej drsnej podobe. Vydavateľstvo Carcosa nám našťastie dopriava tú pravú, surovú a správne chlípnu verziu. Aj preto je táto kniha určená čitateľom nad osemnásť rokov.

S Edwardom Leem sme sa už stretli. Jeho Tramvaj č. 1852 písaná v štýle Lovecrafta rozvírila knižnú hladinu pred pár rokmi. Už vtedy sme sa mohli presvedčiť, že dokáže písať o erotike vzrušujúco, lascívne, poburujúco a zároveň nechutne, pretože rád píše žánrové extrémy. Napriek tomu tieto scény píše tak, že si ich prečítate s chuťou a radi. Sukuby sú v tomto detaile rovnaké. Erotických scén je veľa, často sú odporné, končia sa krvavo, orgány sa sypú z tela a krv strieka, telesné tekutiny vytekajú… ale budete nabudení čítať ďalej. No nie je tu len zvrátená erotika, nájdete oveľa viac poburujúcich scén.

Začiatok sa môže zdať všedný. Ann rieši svoje bežné problémy a akoby nevedela, či chce robiť kariéru alebo sa konečne stať pre dcéru konečne dobrou matkou. Príchodom do Lockwoodu sa všetko zmení. Na scéne sa objavia nové postavy a tie, ktoré sme si už stihli zaškatuľkovať, sa začnú pod vplyvom okolností meniť. Do ich životov kruto zasiahne tajomný kult.

V knihe máme dve dejové línie a tá lockwoodska sa rozvetvuje na ďalšie vetvičky. Ann a udalosti okolo nej, jej vzťah s matkou, nočné mory. Melania si tiež v mestečku začne žiť vlastný neviazaný život. Martin sa rýchlo prispôsobil miestnym pomerom, a ani netuší, kam to povedie. Nuž a ešte sú tu domáce obyvateľky a ich tajomstvá.

Samostatnou linkou sú udalosti, ktoré prežívajú utečenci z psychiatrickej liečebne. Každý má svoje dôvody k úteku a každý si od slobody sľubuje niečo iné. Ich konanie je nepredvídateľné, surové a riadne zamieša dejom príbehu.

Sukuby sú okultný román plný erotiky, miestami až porna, krvi, vnútorností a iných nechutností od majstra extrémneho hororu a milovníka Lovecrafta – Edwarda Leeho. Hoci je príbeh plný zvráteností, rituálov a ľudských obetí, zhltnete ho s chuťou ako hladný jednohubku. Predtým, než ho vezmete do rúk, dobre si ale premyslite, či ste dostatočne silní a bez predsudkov, aby ste si ho dokázali užiť.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Sukuby si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sukuby (orig.: Succubi)
Žáner: horor
Autor: Edward Lee
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Preklad: Milan Žáček
Väzba: brožovaná
Počet strán: 344
Jazyk: český
ISBN: 978–80–88243–47–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


23. apríla
Ena
Zdroj informácií