Recenzia: Fantastická 55

fantasticka-55

Vydavateľstvo Hydra prichádza so stále zaujímavejšími projektmi (Na hroby, Netvor). S odstupom času sa mi dostala do ruky megalomanská zbierka Fantastická 55 plná mikropoviedok. Vďaka krátkym útvarom má však knižka striedmych tristo strán.


Písať recenziu na päťdesiatpäť poviedok je nemožné, hlavne keď ich je 59, respektíve 57 (od 55 autorov). Preto vyberám pätnásť, ktoré ozaj stoja za prečítanie. Zo zvyšných občas srší nevypísanosť, občas prehnaná záľuba v červenej knižnici alebo mi skrátka vyfučali z hlavy. Prípadne boli len menej zaujímavé ako moja pätnástka. Nech by však boli akokoľvek proti vašej srsti, sú dostatočne krátke a pestré, aby čítavosti knihy neprekážali.

Františka Vrbenská ukazuje, ako je možné vykresliť magickú atmosféru aj na ploche mikropoviedky. Jej Čas řeky, historický akčňák skombinovaný s romancou, má svoju silu aj vďaka šikovnému zasadeniu do českých dejín.

Milo ma prekvapila aj Katarína Soyka. Napísala zdrvujúco romantickú fantasy, ktorej príbeh v rámci literatúry nie je až taký neobvyklý. Autorka však dobre pracuje so psychológiou postáv. Bergamská ihla má navyše skvelý SF motív, veď kto by si nechcel prešiť minulosť?

Zaujal aj Richard „Regis“ Zamec s poviedkou Ešte naposledy. Celý dej je limitovaný priestorom mučiarne, ale hlavný hrdina je dobre vykreslený, vďaka čomu funguje aj finále.

Alexandra Pavelková prináša Noc v meste. Ide o modernú poviedku plnú erotického napätia a zahmlievania pravej podstaty hrdinov. Atmosféra diskotéky je možnože účinnejšia ako samotné vyvrcholenie.

Bratislavský upír od Janka Išu pracuje s očakávaniami čitateľa podobne ako predošlí dvaja autori. Navrch pridáva o niečo surovejší štýl.

Priznávam, že Václava Molcarová napísala trochu nedotiahnutý text. Hororík Plány jsou pro kočku je však dostatočne morbídny a pri tom úsmevný, aby ostal v pamäti. Nahnevaný duch so slabým sebavedomím je rozkošná postava.

Juraj Červenák vyslovuje svoju poctu klasickým „deväťdesiatkovým“ hororom. Profíci zaujmú práve prostoduchosťou, s akou sú napísaní. Autor s osvedčenými ingredienciami zručne narába a dokáže sympaticky načrtnúť postavy.

Cyklus Zabudnutý vesmír je už slovenským fanúšikom sci-fi pomerne známy. Napriek tomu, že už roky čakáme na jeho knižné vydanie. Anton Stiffel nás aj v mikropoviedke Voľné pády necháva nazrieť do svojho sveta. Tentoraz ide „len“ o akčnú jednohubku okorenenú virtuálnou realitou. Určite vám bude chutiť.

Marek Slabej si v zbierke právom zaslúži väčší rozsah. Ich deň v našej večnosti rozoberá veci na hrane chápania bežného smrteľníka, ale autor ich vie ešte stále podať dostatočne zrozumiteľne. Boj proti vesmírnemu nepriateľovi, ktorý dokáže požierať planéty, a ktorý si nás doteraz vlastne ani nevšimol, je napínavý, aj keď v poviedke absentuje akcia a takmer aj dialógy.

Zaujali ma aj dva na prvý pohľad triviálne horory. Zuzana Droppová pekne vykreslí ponorkovú chorobu na vesmírnej lodi v poviedke Tak ja ti ju vrátim a Ingrid Rudavská sa zábavne béčkovo pohráva s klasickou témou dvojníkov v Alternatívnom egu.

Petra Slováková neprináša veľa nového, ale Zombie ma z niekoľkých poviedok o oživených mŕtvolách v zbierke zajali najviac. Akčná prechádza či skôr beh postapo svetom plynie bez akéhokoľvek zadrhnutia až k uveriteľnému finále.

Tah na branku Haniny Veselej je zručná morbiďáčina. Ešte aj vtipná. Poviedka plná absurdity nám predstaví dvoch vedcov, ktorí majú odlišný prístup k významu mozgového tkaniva.

Od Miloša Ferka som dlhšie nič nečítal a Zlaté črievičky sú (takmer) úplne iné ako väčšina jeho textov. Autor stále vyťahuje slovné hračky, ale tentoraz všetko letí v besnom tempe, že ledva stíhate vnímať príbeh o chlapíkovi rýchlejšom ako blesk. Zábavná hra so slovami.

Na záver opäť jedna dlhšia poviedka. Martin D. Antonín ma neskutočne dostal. Vousatý vtip je fantasy o spore medzi obuvníkom a trpaslíkom a ide o jednoduchú krčmovú rozprávočku. Napísanú svižne, akčne, napínavo, zábavne…

Minimálne ak siahnete po vyššie zmienených poviedkach, chybu neurobíte. Určite však nájdete aj iné mikropríbehy, ktoré vás pobavia viac ako mňa. Som si tým istý už len kvôli menám, ktoré sa nevmestili do môjho výberu (Lívia Hlavačková, Petra Neomillnerová, Mark E. Pocha, Michal Jedinák…).

Fantasická 55 bol ambiciózny projekt a určite stálo veľa námahy zrealizovať ho. Vo výsledku čitateľ dostane to, čo sľubuje vydavateľ: „Zvučné mená sú zárukou kvality, neznámi autori ponúkajú nové alternatívy.“ Občas by nezaškodilo pozornejšie oko redaktora, ale v kontexte česko-moravsko-slovenskej zbierky možno pár nedostatkov v spisovnosti pripísať na vrub snahe o stieranie jazykových bariér.


Knihu si môžete kúpiť v tlačenej verzii, ale aj v elektronickej verzii napríklad so zľavou 70 % v Martinuse.


Fantastická 55
Zbierka poviedok českých, moravských a slovenských autorov
Zostavili: Katarína Čavojová, Lenka Štiblaríková, Peter Šufliarsky
Vydavateľstvo: Hydra
Počet strán: 328
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský, český
Rok vydania: 2013


4. decembra 2014
Martin Kochlica