Recenzia – Ivana Molnárová Dubcová a jej Cesty hrdinov

Cesty hrdinov

Aké sú cesty hrdinov? Azda dlhé, plné prachu, oslavných piesní, krásnych panien, nebezpečenstva či príšer vhodných na zabitie. No je možné, že sú iba lemované nedorozumeniami, hľadaniami, hladom, únavou, hádkami či snami o krásnych pannách. Baltar zomrel a naspäť do ríše živých sa nedostal celý. Jeho ruka zostala v zásvätí. Ak sa mu ju nepodarí opäť zhmotniť, čaká ho strašný osud na Pláňach zatratenia. Má to však jeden háčik. Musí nájsť zázračný meč a vykonať s ním superhrdinský čin.


Keď smrť nie je prekážkou

Aby sa toto putovanie mohlo vôbec začať, musel náš hrdina, ten najhlavnejší a najhrdinskejší hrdina zomrieť. Takže sa obetoval, zomrel a dokonca dobrovoľne. Prečo? Samozrejme, kvôli žene. Že to bola najväčšia kravina v jeho živote, mu došlo… až po funuse.

Baltar však akosi… nenápadne… trochu podvádzal a podarilo sa mu dostať späť, medzi živých. Avšak nevrátil sa kompletný. Ruku mal priesvitnú, jej hmotná časť zostala v moci pána Plání zatratených. Fuj, hnusné miesto. Teraz musí Baltar nájsť čarovný meč z legendy a vykonať s ním najhrdinskejší skutok, na aký sa kedy odvážil. Len tak sa mu podarí byť zasa v jednom kuse. Inak sa bude musieť vrátiť do zásvätia, čo by nechcel nikto príčetný. Baltar príčetný je. Aj keď… Občas o tom sám pochybuje. Dal sa totiž dokopy s naivným a ukecaným Kailom, a to by on, milovník ticha, v stave normálneho vedomia spraviť nemohol. Okolnosti ho však prinútili urobiť veci, ktoré by nikdy nespravil, spolčiť sa s ľuďmi, s ktorými by sa za normálnych okolností nedal do reči, a ísť tam, kam by ho ani nenapadlo vkročiť.

Život je mrcha. A vlastne mrcha je aj smrť, ak zistíte, že ste zomreli zbytočne. A potom, vyber si medzi nimi…


Cestou necestou s kopou rečí a otázok

Tak sa vydali Baltar a Kail na cestu. Kail, novic rádu bobritov, vlastne tiež trpel. Mal toľko otázok na predstaveného rádu, toľko vecí chcel pochopiť, vysvetliť. Namiesto odpovedí ho len sústavne trestali. Preto bol Baltarov takmer strašidelný príchod pre neho vykúpením. Spoločne sa vydali do sveta, každý za svojím vlastným cieľom. Kail hľadal odpovede na základné otázky svojej viery a Baltar čarovný meč. Jeden bol mlčanlivý hrdina a druhý naivný optimista, ktorému sa huba nezastavila. Ich cesta viedla kade – tade, hore – dole, prešli sem aj tam a kolom dokola, ba zašli ešte ďalej…


Láska a iné nehody

Keďže život je besný pes, ktorý šteká a hryzie, našim pútnikom sa nevyhli intrigy a nehody. Dokonca im cestu skrížili aj krásne ženy. A tie, ako je všeobecne známe, spôsobujú väčšie problémy než banda pubertálnych démonov pod vplyvom medoviny. Stáli zoči voči rekvalifikovaným zbojníkom a do boja viedli armádu nemŕtvych. Stálo ich to veľa síl (vlastne iba Kaila, aspoň na niečo bol dobrý), zo všetkého sa vykecať. No a kým znovu počuli zvoniť zvon na veži kláštora bobritov, zvládli vďaka Kailovmu prirodzenému talentu rozprávať bez prestania a možno aj nadychovania toto všetko, ba ešte viac.


Kniha, akú doteraz nevideli ani v New York Times

Bolo to putovanie plné prekvapivých zvratov, šarvátok, hľadania a takmer nenaplnenej lásky. O týchto nevyspytateľných cestách hrdinov pojednáva oslavná pieseň slávnej bardky Ivany. Citlivejšie povahy sa nemusia báť. Hoci v príbehu vystupuje mnoho zvierat, nezranilo sa tu žiadne mačiatko, kuriatko, ba ani žriebätko. Zato netvory, podvodníci a intrigáni sa dočkali zaslúženej odplaty. Možno. Pretože osud a hrdinovia sú nepredvídateľní…


Debut na jednotku

Ivana Molnárová Dubcová je čitateľom známa z rôznych zborníkov fantasy poviedok. Tentokrát sa rozhodla potešiť čitateľov svojím knižným debutom.

Príbeh je o dvoch úplne rozdielnych mužoch, ktorých mrchavé okolnosti prinútili spoločne putovať za hrdinskými činmi, slávou a poznaním. Je to, nielen vekom, nesúrodá dvojica a mnoho komických situácií vzniká z rozdielneho chápania sveta a ich pováh. Humoru je však v knihe oveľa viac. Zábavné situácie vznikajú pri riešení problémov či vyplývajú z charakterov postáv. Autorka má zmysel pre humor a dokázala, že sa ho nebojí použiť. Či už vychádza zo slovných prestreliek, nedorozumení, alebo je to situačná komika, humor zakaždým plynulo zapadá do deja, ktorý odľahčuje, a pritom naopak, zaťažuje naše bránice. Príjemne.

No naši hrdinovia nikdy neboli bez chuti a vône, natvrdlí ako kaša z kláštora bobritov. Riešia problémy z minulosti, bijú sa so svojimi démonmi, doslovnými aj obraznými, učia sa láskavosti, trpezlivosti a zisťujú, že priateľstvo je vzácne. Nie všetko je také, aké to na prvý pohľad vyzerá, a niektorí nebudú tým, za koho ich čitateľ považuje.

Autorka do príbehu dokázala natlačiť azda všetko. Evidentne je majsterka v tlačení kapusty. Príbeh tým spravila pestrý, šťavnatý a každý si v ňom nájde to, čo má rád. Akčné scény, romantické momenty, intrigujúcich zloduchov, zakázanú lásku, hrdinské činy aj podlé skutky. Opilcov, bylinkárky, inkvizítora, zakladateľky skupiny „Jedna baba povedala“, aj stratenú štvrtú Priadku. Zbojníkov, rytierov, dokonca aj rozprávkové bytosti a tvory.

Dosť už rečí! Toľkoto by prisámvačku nenatáral ani Kail. Dá sa to povedať aj jednou vetou: Cesty hrdinov stoja za prečítanie.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Cesty hrdinov si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Cesty hrdinov
Žáner: fantasy
Autorka: Ivana Molnárová Dubcová
Vydavateľstvo: HJC projekt s. r. o./Hydra
Rok vydania: 2023
Ilustroval: Jiří Dvorský
Väzba: pevná
Počet strán: 391
ISBN: 978–80–89968–95–4


Súvisiace linky

Predstavujeme – Ivana Molnárová Dubcová: Cesty hrdinov

Recenzia – Ivana Molnárová Dubcová: Cesty hrdinov (recenzovala Valéria Scholtzová)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


18. septembra
Ena
Zdroj informácií