Recenzia – Lucie Lukačovičová: Chrám Azylu

Chrám azylu

Život agenta Azylu bojujúceho s paranormálnymi javmi, duchmi a podivnými bytosťami býva rušný. Nikdy neviete, čo sa v Prahe stane, kde nastane problém, pretože duchov blúdi po starých pražských uličkách a budovách požehnane. Benedikta z Azylu vyhodili, preto pracuje na voľnej nohe. Po návrate jeho brata Tea sa však aktívne zapája do vyšetrovania aj on. Bratia si kryjú chrbát, ten im obom ešte navyše kryje golemka Yissl a trošku excentrický duch majiteľa starožitníctva Gabriel. No v poslednom čase bratov pri riešení prípadov zavialo aj ďaleko za hranice. Naposledy do Španielska, kde došlo k nehode. Tá môže mať pre Tea čoskoro fatálne následky. Možno sa však ešte niečo dá vykonať…


Hľadáme pomoc. Značka: Urýchlene

Liečiteľka Tien robí, čo vie. Avšak na Teovo vyliečenie to nestačí. Teraz je nutné nájsť spôsob, akým by sa prúdenie jeho vnútornej jangovej energie dalo vrátiť do normálu. Musia podať hlásenie šéfovi Azylu Gellértovi a dúfať, že mu organizácia pomôže. No jediné, čo sa dá pre Tea urobiť, je navštíviť Vietnam, kde žijú skvelí tradiční liečitelia. Tí dokážu zastaviť silu jeho jangovej energie, ktorá ho postupne zabíja. Teo predtým vo Vietname strávil celé roky. Preto je ochotný vrátiť sa tam a požiadať o pomoc mníchov v kláštore, kde študoval.

Benedikt s Gellértom nemajú práve vrelé vzťahy. No ak sa to týka jeho brata, je ochotný na všetky prieky aj konflikty zabudnúť a pomôcť Teovi uzdraviť sa. Okamžite sa zbalí a s Yissl a Gabrielom sú pripravení vyraziť spoločne s Teom na dlhú cestu do Vietnamu. No nečakane sa k nim pridáva aj liečiteľka Tien.

V chráme Teodor stretáva mnoho známych tvárí aj dvoch priateľov zo štúdií. Jeden stále žije v kláštore, druhý sa stal odpadlíkom. Cesta Tea, Benedikta a ich spoločníkov vedie do džungle. Pretože nič nie je zadarmo, ani pomoc chrámu. Ich úlohou je nájsť majstra, ktorý by im mohol pomôcť obnoviť Teovu rovnováhu energií jin a jang. O majstrovi však už dlho nikto nič nevie. Samotná cesta džungľou sa už však nečakane skomplikuje a sú nútení riešiť zamotaný prípad vrážd, niekoľko zmiznutí a záhadných javov. Aby toho nebolo málo, prenasledujú ich nebezpečné vodné tvory, čelia démonom, duchom, spoznajú nagy a iné vietnamské mýtické bytosti. Pri hľadaní majstra sa zoznámia s Giang, ktorá sa stane skvelou spoločníčkou, no aj zdrojom informácií.

Na ceste za Teovým uzdravením prejdú džungľu aj veľkomesto, stretnú mnoho entít aj ľudí, nájdu nových priateľov aj nepriateľov a zažijú zradu, smútok, lásku aj strach. Bude to cesta plná nebezpečenstiev, nových výziev a bratia sa opäť presvedčia, že sú skvelý tím.


Do tretice skvelé!

Chrám Azylu je už treťou knihou série zo sveta tajnej organizácie Azyl (Zákon Azylu, Čepel Azylu). Ak ste nečítali prvé dve knihy, nevadí. Každý príbeh je viac-menej samostatný a chýbajúce detaily v sledovaní deja nebránia a dajú sa ľahko domyslieť. Ak ste fanúšikmi Lucie Lukačovičovej a máte už nejaké jej dielka načítané, viete, že má veľký rozprávačský talent, ktorým dokáže udržať čitateľa priklincovaného k stoličke. Lukačovičová si vyberá zaujímavé námety, ktoré dokáže zasadiť do čitateľsky pútavých exteriérov. Tentokrát to je dokonca nefalšovaná exotika, ktorou je vietnamská džungľa. Autorka je antropologička, prekladateľka aj cestovateľka, takže takmer všetky lokality, o ktorých píše, má precestované. Aj to pridáva jej príbehom atmosféru, ktorá čitateľa dokonale očarí. Lukačovičová je znalkyňa mnohých kultúr, starovekých mýtov, božstiev a legiend, ktorých čitateľský potenciál dokáže objaviť, využiť a zručne zakomponovať do svojich rozprávaní. Či už sú to mýty a bytosti z temných pražských uličiek a budov, alebo pochádzajú z ďalekého Španielska či Vietnamu, vždy sú skvele zasadené do príbehu, zohrajú svoju rolu a posúvajú rozprávanie tam, kde ho autorka chce mať.


Akčné mýty a duchovia

Každý z trojice románov o Azyle je pomerne akčný a dej napreduje veľmi rýchlo. Lukačovičová nenecháva žiadne hluché miesta, scény sú nahustené a plynule na seba nadväzujú. Protagonisti bojujú proti zločincom z mäsa a kostí aj tým z duchovnej sféry. Rovnako k nim patria mýtické postavy. Nachádzajú medzi nimi nielen nepriateľov, ale aj pomocníkov a priateľov. Čitateľ si pri sledovaní zamotaných osudov aktérov vraví, že je veľmi zvedavý, aké príde rozuzlenie. Autorka však má vždy nejaké eso v rukáve, ktorým prekvapí. Či už je to komplikované alebo skutočne jednoduché vyvrcholenie deja, čitatelia sú spokojní.

Tretí román série sa skladá z dvoch dejových línií, ktoré si chvíľu idú každá svojou cestou. Neskôr sa spoja, aby spoločne odhalili podlý zámer, zradu a napravili, čo sa ešte napraviť dá.

To, čo by sa dalo knihe tentokrát vytknúť, je chýbajúci slovníček, ktorý by čitateľom umožnil zistiť, ako sa majú správne čítať vietnamské mená a názvy. Takto čitateľ len tápe, pretože netuší, ako má čítať znaky, ktoré sa v našom jazyku nevyskytujú, zato vo vietnamských menách a názvoch ich je mnoho. Čitateľ vlastne netuší, ako sa postavy volajú, a buď ho to znervózni, znechutí alebo si ich jednoducho nazve podľa seba.

Tak či tak, Chrám Azylu je ďalší skvelý román z pera Lucie Lukačovičovej. Ak máte radi fantastiku, mýty, legendy a chceli by ste sa prejsť po Vietname, neváhajte a knihu si prečítajte. Ak nič z toho nechcete, aj tak táto kniha stojí za prečítanie.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Chrám Azylu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Chrám Azylu
Séria zo sveta Azylu, 3. kniha
Žáner: fantasy
Autorka: Lucie Lukačovičová
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2024
Jazyk: český
Počet strán: 320
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–278–0186–2


Súvisiaci link

Recenzia – Lucie Lukačovičová: Čepel Azylu


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


10. októbra
Ena
Zdroj informácií