Recenzia – N. K. Jemisin: Piate ročné obdobie

Piate ročné obdobie

Takto sa posledný raz skončí svet. Essun šokuje zistenie, že jej manžel brutálne zavraždil ich syna a uniesol dcéru. Medzitým sa mocná ríša Sanze ocitá na kolenách a ľudstvo tak môže prísť o kolísku civilizácie a jej inovácie. Kontinent Nehybnosť preťala prasklina, z ktorej sa do vzduchu valí popol. Essun však má iba jeden cieľ. Za záchranu dcéry je ochotná obetovať všetko.


Nora Keita Jemisin je americká spisovateľka sci-fi a fantasy. Za každý diel trilógie Zlomená zem získala Cenu Hugo. Piate ročné obdobie je komplexným a komplikovaným románom. Autorkin svet je originálny. Každú chvíľu ho sužujú zemetrasenia a ich následky. Aby ľudia prežili, usadlosti zvané komy sa musia riadiť prísnymi pravidlami. Svet Nehybnosti je krutý. Každých pár sto rokov v ňom nastane apokalypsa, ktorú nazývajú Piatym ročným obdobím. V tejto sérii funguje zvláštny typ mágie, vďaka ktorej niektorí ľudia dokážu ovplyvňovať zemetrasenia. Ich schopnosť sa nazýva orogenéza a tí, čo sa s ňou narodili, sú stigmatizovaní a odchytávaní.

Posledné obdobie sa blíži. Tie predtým ľudstvo vždy nejako prežilo. Najnovšia trhlina v zemi však môže svet uvrhnúť do večnej temnoty. Žiadne slnko, nedostatok pitnej vody a ornej pôdy privedú všetok život do žalostného stavu. Hoci sú komy zvyknuté vytvárať si nepredstaviteľné množstvá zásob, ak by však náhodou prišlo extrémne dlhé obdobie nedostatku, nemusia im tentokrát stačiť. Nehybnosti tak hrozí vojna o základné zdroje na prežitie počas dlhej temnoty. Nik sa nepozerá na nebo a záhadné obelisky, ktoré sa po ňom plavia, len pár študovaných geomestov a genierov.

Kniha je výborná, no môže sa stať, že čitateľ stratí pozornosť a niť. Je napísaná z troch pohľadov. Prvým je malé dievča s obrovskou mocou Damaya, ktorú rodina odovzdá do rúk strážcu. Ten ju má doniesť do Fulkra – miesta, kde podstúpi tvrdý výcvik, aby dokázala svoje schopnosti ovládať. V druhej dejovej línii sledujeme mladú ženu Syen. Tá je skúsenou orogeničkou, ktorá z desiatich prsteňov získala už štyri. Prstene sú symbolom ovládania orogenézy. Ak chce získať vyššie postavenie, musí sa vydať na pracovnú cestu s desaťprsteňovým mentorom Alabastrom, ktorý nosí v duši temnotu. Treťou líniou je príbeh dedinčanky Essun. Celý život musí tajiť, že dokáže silou vôle hýbať vrchmi a zmraziť pri tom hocikoho vo svojom okolí. Essun sa musí vydať po stopách trosiek svojej rodiny cez smrtonosnú umierajúcu krajinu. Jej pasáže sú napísané v druhej osobe, pričom sa Essun prihovára sama sebe a pripomína si, čo všetko prežila. Tieto dejové línie sa po čase prepoja a príbeh začne dávať väčší zmysel.

Ako v mnohých originálnych fantasy, aj tu sa vyskytuje obrovské množstvo nových slov a spoločenských pravidiel. Na konci knihy však nájdeme vysvetlenie k pojmom a historický prehľad o predošlých obdobiach sveta. Na začiatku zase nájdeme mapu. Séria Zlomená zem je napísaná odvážnym štýlom a nie je to spôsobené iba použitím druhej osoby. N. K. Jemisin sa nebojí opisovať kruté scény, vytvárať queer postavy a vzťahy. Vytvorila aj nový druh bytostí, tajomných kameňožrútov. Celkovo tento počin priniesol do sci fi a fantasy veľa nového a je pochopiteľné, prečo získal cenu Hugo. Slovenský preklad je až na niekoľko preklepov veľmi dobrý a dúfame, že vydavateľstvo Lindeni preloží aj pokračovania.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Piate ročné obdobie si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Piate ročné obdobie si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Piate ročné obdobie (orig.: The Fifth Season)
Séria: Zlomená zem, 1. kniha
Žáner: postapokalyptická fantasy
Autorka: Nora Keita Jemisin
Preklad: Zuzana Trstenská Kamenská
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2024
Jazyk: slovenský
Počet strán: 448
Väzba: pevná
ISBN: 9788056639085


Súvisiaci link

Predstavujeme – N. K. Jemisin: Piate ročné obdobie


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


2. mája
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií