Recenzia – Philip K. Dick: Muž z vysokého zámku

Muž z vysokého zámku

Je rok 1962 a vojnu nevyhrali Spojenci. Spojené Štáty Americké sú pod nadvládou Japonska a Nemecka. Židia sú prenasledovaní a otroctvo je opäť v kurze. Odrazu sa objaví odvážna kniha s názvom „Kobylka hovie si“, ktorá sa svojimi buričskými myšlienkami stáva tŕňom v oku utláčateľov.


Muž z vysokého zámku je klasikou, ktorá prvýkrát vyšla v roku 1962. Následne za ňu Philip K. Dick v roku 1963 získal cenu Hugo v kategórii najlepší román. Dnes patrí Muž z vysokého zámku tak ako aj iné Dickove knihy ku kultovým dielam. Viackrát sa pokúšali podľa tejto knihy natočiť aj filmovú adaptáciu, no podarilo sa to až v rokoch 2014 – 2019 spoločnosti Amazon Studios.

Autor naplno využíva fakty a znalosti o druhej svetovej vojne. Naplno sa ponoril do výskumu životov nacistických vodcov. USA sa zmenia na PSA – Pacifickú alianciu. Bežní Američania sú tolerovaní, no každý Nemec či Japonec na nich hľadí zvrchu. Na černochov sa skrz nacistickú politiku nazerá ako na otrokov. Duchovný pokoj a rady v ťažkých časoch neposkytuje Biblia, ale Kniha premien – I-ťing, ktorá sa aj dnes skutočne používa na veštecké účely.

Politický námet knihy znie veľmi zaujímavo, no autorovi sa úplne nepodarilo naplniť románové očakávania. Hoci je jeho svet vytvorený do detailov, postavy ostávajú ploché. Pohybujú sa po šachovnici príbehu len preto, aby sa dostali tam, kam to autor potrebuje. Výprava hlavných postáv za Hawthornon Abendsenom, autorom provokatívneho románu „Kobylka hovie si“ sa tak nestane napínavým dobrodružstvom, ale skôr rozvláčnou prechádzkou.

Hoci Muž z vysokého zámku nepatrí k tým najzáživnejším dielam fantastiky, stále sa dá považovať za dôležitú klasiku na poli alternatívnej histórie. V slovenčine navyše diela Philipa K. Dicka vychádzajú po prvýkrát. Opäť môžeme poďakovať vydavateľstvu Lindeni a prekladateľovi Jozefovi Klingovi. Ak ste skôr na vizuál, môžeme odporúčať seriálové spracovanie. To je značne akčnejšie ako písané dielo. Seriál navyše ide ďalej ako kniha a je ukončený. Aj autor Philip K. Dick mal pôvodne pripravené knižné pokračovanie, v ktorom by dotiahol a uzavrel zdanlivo nikam nevedúce dejové linky. Výskum o nacistoch, do ktorého sa zahĺbil, ho však natoľko znechutil a vyčerpal, že sa tejto myšlienky napokon vzdal.

Hodnotenie: 60 %

Knihu Muž z vysokého zámku si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Muž z vysokého zámku si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Muž z vysokého zámku (orig.: The Man in the High Castle)
Žáner: scifi
Autor: Philip K. Dick
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2024
Jazyk: slovenský
Preklad: Jozef Klinga
Počet strán: 288
Väzba: pevná
ISBN: 9788056639559


Súvisiaci link

Predstavujeme – Philip K. Dick: Muž z vysokého zámku


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


4. októbra
Valéria Scholtzová