Recenzia – R. F. Kuangová: Dračí republika (audiokniha)

Dračí republika

Vojnová sirota Rin so spolužiakmi Sinegard nedoštudovali. Do ich životov zasiahla vojna. Napriek tomu sa všetci stali súčasťou armády a plnili si povinnosť brániť svoju vlasť. Bojovali, zabíjali, prežili hrôzy, a tie ich poznamenali. Šamanka Rin je veliteľkou Cch‘-kche. Okolnosti jej teraz postavia do cesty muža s víziou a ona sa má stať jeho esom v rukáve. Veď je Spýranka a takmer sama porazila nepriateľa. Je zbraňou, s ktorou bude ľahké vyhrať vzburu proti cisárovnej. Ale… Čo ak je všetko inak?


Stratená existencia?

Nikanská ríša sa spamätáva z tretej makovej vojny, ktorú vyhrala vďaka Rininej mágii. Boje poznačili obyvateľov, ktorí živoria, no svoju obeť priniesla aj Rin. Trápia ju nočné mory a spáchané zverstvá v nej vyvolávajú výčitky svedomia. Veľmi trpí stratou Altaja a stráca chuť žiť. Horí v nej sila Fénixa a ničí ju svojou mocou. Rin má plnú hlavu mŕtvych Spýranov, obrazov ich vyvraždenia. Chvíľami podlieha amoku, takže bez utlmenia ópiom nedokáže existovať. Pod vplyvom drogy však nie je schopná viesť zvyšok oddielu Cch‘-kche, dopúšťa sa veľkých chýb, a tie môžu čoskoro niekoho stáť život. Ostatní šamani ju radšej postupne odstavia od povinností a nechávajú prežívať v ópiovom opare. Zmena nastane po stretnutí s Ne-čom, priateľom zo Sinegardu, a jeho otcom Dračím správcom. Rozhodne sa im pomôcť, pretože len významná osobnosť, akou je správca Dračej provincie, ju dokáže dostať na panovnícky dvor.

Rin má totiž v hlave jediné, pomstu nenávidenej cisárovnej Zmiji. Ona je tá, kto zapredal svoj národ a kto je zodpovedný za Altajovu smrť. Dračí správca plánuje vybudovať republiku, oveľa spravodlivejšiu k obyčajnému ľudu. Snaží sa preto zjednotiť všetky provincie, aby mohol zvrhnúť cisárovnú. Rin v jeho službách je zbraň, ktorá dokáže spáliť celú armádu. To presvedčí každého.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Dračí republika

Rin sa ocitá vo víre bojov. Znovu našla cieľ, zmysel existencie a možno aj novú lásku. Cesty ju zavedú ďaleko, až do provincií, o ktorých len počula. Zistí o Trojlístku (Zmiji, Dračom cisárovi a Dverníkovi) viac, než by kedy dúfala. Silnie snaha zničiť všetkých šamanov. Rinini priatelia zomierajú a ona im nedokáže pomôcť. Vojna s cisárovnou začala a je ťažké udržať si vieru vo víťazstvo, keď stojíte proti niekoľkonásobnej presile. Rin však čaká oveľa ťažšia skúška. Čoskoro sa bude musieť rozhodnúť, komu veriť. Veci vyzerajú iné, akými v skutočnosti sú. A zrada má pričasto podobu blízkeho človeka…


Hudba a slová

Audioknihu opäť nahovorila oceňovaná herečka a moderátorka Tereza Dočkalová. To, čo vás upúta prvé, je nezameniteľná farba jej hlasu, ktorou vdychuje Rin svojský pôvab a drsnosť zároveň. Tentokrát sa musela potrápiť aj s Rininými ópiovými stavmi, melanchóliou aj výbušnou zlosťou. Herečka vystihla všetky šamankine stavy a nálady vynikajúco. Uveríte, že v jej vnútri horí sila Fénixa, ktorá sa derie von s túžbou ničiť. Ani v tejto knihe nie je Rin typická kladná alebo záporná postava. Napriek tomu Dočkalová vdýchla postave život a pomohla poslucháčom precítiť boj Rininých vnútorných démonov, pochopiť ju a stať sa tak súčasťou tohto príbehu.

Hudobné predely sú prispôsobené udalostiam, ktoré sa práve odohrávajú. Základ melódií znie čínsky, sú využité tradičné ázijské hudobné nástroje, ako sú činelky, píšťaly či strunové nástroje. Poslucháčovi navodia správnu atmosféru, či už blížiacej sa bitky, ópiového opojenia alebo melanchólie či beznádeje, ktorú aktéri prežívajú.


Silný príbeh s posolstvom?

Maková válka bola knihou, v ktorej sme sa zoznámili s postavami, prepracovaným svetom, špecifickou mágiou založenou na sile božstiev a kde sa rozhorela tretia maková vojna. Dračí republika je príbehom, v ktorom sledujeme dopady bojov a ukrutností na hlavné postavy. Každý je niečím poznačený, každý prešiel vývojom od naivného študenta Sinegardu až po vojaka, s rukami od krvi nevinných ľudí aj nepriateľov.

Poslucháčov (čitateľov) môže zaskočiť zmena v správaní Rin. Kým v prvom románe je to tvrdá a cieľavedomá dievčina, ktorej v duchu predpovedáte skvelú vojenskú kariéru, teraz je z nej handra bez vôle a zmyslu života. A ak práve nie je v ópiovom rauši, prepadávajú ju nezvládnuteľné výbuchy zlosti. Robí mnoho zvláštnych rozhodnutí, taktizuje, priveľa premýšľa, vybuchuje a správaním pripomína nezrelé decko, ktoré by ste občas najradšej preplieskali. Navzdory tomuto všetkému vás jej osud strhne. Budete jej držať palce a zároveň jej tak trošku škodoradostne priať každý jeden úder pod pás, ktorý jej autorka pripravila. Tých je totiž v tejto knihe naozaj dosť.

Dračí republika sa v drsnosti, opisovaných krvavých scénach, ostrosti, množstve podrazov, sebeckých cieľov aj krutosti vyrovná predchádzajúcemu románu. Opäť dostaneme minimum opisov, zato nám autorka dopriala veľa akcie, krvi, násilia, úskokov a falše. Jej štýl zostáva priamy, bez príkras a zbytočnej romantiky. Tentoraz je Rin ťažká feťáčka. Našťastie sa z drogového opojenia vymaní skôr, než stihne svojou nezodpovednosťou zabiť seba aj šamanov pod svojím velením. Objavuje nový cieľ, nový zmysel života a ukazuje, že zmieriť sa so smrťou milovanej osoby je občas nesmierne ťažké, hoci okolie očakáva presný opak. Tentokrát sa s ňou osud skutočne nemazná, a ak sa niečo v jej živote môže posrať, poserie sa riadne. No stále má pri sebe priateľov, ktorým sa dá dôverovať. Zrád a podrazov si užije viac, ako by bolo komukoľvek milé. Kuangová čitateľom tvrdo servíruje fakt, že najhoršie podrazy nám pripravia tí, od ktorých by sme to nikdy nečakali, a nevyhne sa im ani ostrieľaná a tvrdá bojovníčka, akou Rin bezpochyby je.

Rin je zmietaná záchvatmi amoku, často je ľahostajná k následkom svojich skutkov a potom upadá do letargie kvôli výčitkám svedomia za to, čo už napáchala. Spaľuje ju Fénix, bije sa v nej túžba po slobode a súčasne sa túži pomstiť za všetko, čo jej bolo spôsobené. Priveľa na jednu ľudskú bytosť. A vy dokážete pochopiť jej prešľapy, rozhodnutia aj omyly.

Možno vám budú niektoré časti pripadať prekombinované. Pozastavíte sa pri Rin a jej naivných, hysterických a zbytočne agresívnych reakciách či vnútorných monológoch. Avšak to nič nemení na fakte, že aj Dračí republika je rovnako skvelý príbeh, ktorý vás strhne svojím tempom, akčnosťou a istým smútkom. Pretože okolnosti ľudí menia, často k horšiemu.

Dračí republika je pútavá audiokniha. Rátajte s tým, že sa s vami nebude maznať a niektoré opisované udalosti môžu na citlivé povahy zapôsobiť šokujúco. Tí, ktorí majú radi realitu a neboja sa pozrieť krutosti priamo do očí, si nenechajú ujsť tento strhujúci zážitok z bojísk ďalekého východu.

Hodnotenie: 80 %

Audiokniha Dračí republika je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Dračí republika si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dračí republika
Séria: Maková válka, 2. kniha
Žáner: fantasy
Autorka: R. F. Kuangová
Vydavateľstvo: OneHotBook
Jazyk: český
Preklad: Daniela Orlando
Číta: Tereza Dočkalová
Réžia: Vít Malota
Hudba: Jan Neruda
Formát: MP3 1264 MB
Dĺžka: 22 hod 57 min
EAN: 8594169485980


Súvisiaci link

Recenzia – R. F. Kuangová: Maková válka (audiokniha)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


24. septembra
Ena
Zdroj informácií