Recenzia – Tomáš Sekerka: Čas krmení

Čas krmení

Ďaleká budúcnosť, v podzemí živoria tisíce ľudí, pretože povrch patrí monštrám. Posralo sa to vtedy, keď sa na oblohe zjavilo ďalšie Slnko. Nikto netuší, ako sa do Slnečnej sústavy dostalo, no spôsobilo katastrofu. Z mora vyliezli beštie a svet, aký sme poznali, skončil. Avšak ešte je tu malá nádej. Volá sa Mark Badluck. Dokáže zničiť záhadné tvory z hlbín a vrátiť Zem ľuďom?


S genetikou sa nehrá

Markovi zomrela matka, keď bol ešte chlapec. Otec, zaneprázdnená vedecká kapacita, sa mu nevenoval. Mark bol stále chorý a jeho život sa točil okolo postele, v ktorej preležal väčšinu života, a bytu, v ktorom žil izolovane od okolitého sveta. Až neskôr sa dozvedel, prečo chorľavel a že otec celé roky hľadal liek na jeho zdravotné problémy. Podarilo sa, no Mark sa stal otcovým pokusným králikom. To, čo s ním spravil, mladíka geneticky „upravilo“.

Raz sa znenazdania na oblohe objavila druhá hviezda a na Zemi nastala panika. Čo jej príťažlivosť spraví s prílivom a odlivom, začnú vybuchovať sopky? Ibaže nová hviezda nemá gravitáciu, tak akým spôsobom ovplyvní ľudský život? Mark vycítil šancu dokázať otcovi, že nie je taký neschopný, za akého ho považuje, a rozhodne sa dať naverbovať k armáde. Vďaka geneticky podmieneným zmenám v tele sa kariérne rúti strmo hore. Zúčastňuje sa každej tajnej operácie. Záhadným vesmírnym silám ale nestačila tragédia v podobe druhého Slnka, ktoré ničí Zem. Náhle z mora vyšli obrovské príšery, ktorým zachutili ľudia.

Teraz, roky po skončení vojny proti beštiám, chodí Mark po svete ako slávny bojovník, stopár a zabijak monštier. Nikto netuší, že Mark monštrá nehľadá. Likviduje ich, len ak mu skrížia cestu. Mark už celé desaťročia pátra po svojom otcovi. Hajzlovi bez svedomia, chrbtovej kosti, ochotného pre svoju kariéru a postavenie obetovať vlastného syna…

V podzemnom meste žije Anna, ktorá sa stará o tri opustené a stratené duše. Mesto upadá, míňa sa všetko. Potraviny, energia, lieky aj zvyšky nádeje. Osud to chcel alebo to bola hlúpa náhoda, že sa cesty Anny a Marka skrížili. Za mierne tragických udalostí sa z nich dvoch a Anninho pubertálneho zverenca Roda stali obchodní partneri. Uzatvorili dohodu o výpomoci. Samozrejme, každý rátal s tým, že využije toho druhého. Ich schopnosti sa však dopĺňali a spoločné putovanie za vlastnými cieľmi ich nakoniec predsa len zblížilo. Anna potrebuje nájsť miesto, kde by mohli s Rodom žiť bez strachu z monštier a Mark sa musí dostať k otcovi. Ibaže to znamená odletieť na Mesiac, kam sa ukryli tí najbohatší a najvplyvnejší…


Dal by som si človiečika

Tomáš Sekerka sa vracia s novou knihou a prináša čitateľom ďalší drsný postapo príbeh. Už jeho prvá kniha vzbudila rozruch svojou kvalitou, za ktorou, žiaľ, jej pokračovanie dosť zaostávalo. Zdá sa, že teraz sa autorovi vrátila inšpirácia a Čas krmení je znovu román, ktorý si čitateľ užije. Neprináša nič nové, nič, čo by ste už nepoznali, avšak Tomáš Sekerka všetky zvraty, obraty aj nečakané rozuzlenia dokázal podať tak, že mu ich s chuťou zožeriete aj s navijakom. Príšery vám budú možno pripomínať tie z Pacific Rim, no ich príchod má úplne iný dôvod. Okúsite ich mnohorakosť, dravosť, nechutnosť aj krvavé chute.

Rovnako podzemné mesto, držiace pokope už iba silou vôle jeho obyvateľov. Nie je to nová myšlienka, napriek tomu si chvíle strávené v ňom istým zvráteným spôsobom užijete. Možno aj preto, že Rodov pobyt v meste je veľmi akčný a plný nečakaných zvratov.


Kladný alebo záporný?

Postavy sú vykreslené tak, že vám je hneď jasné, kto je kto. Zloduch je zloduchom a dobrák hrdinom. Mark sa nevymyká klasickým klišé. Je to postava, v ktorej sa pod drsným povrchom ukrýva ublížená duša túžiaca po pomste. Hoci je tvrdý, rokmi v bojoch zocelený, driemu v ňom city, ktoré sa zrazu preberú k životu. Je to postava, ktorá nemá v úmysle konať dobro a to, čo je správne, no okolnosti a svedomie, z neho správneho chlapa zakaždým záhadne urobia.

Anna je zase od začiatku tá správna, kladná a obetavá. Postupne ju spoznávame a zisťujeme, kým kedysi bola, čo nám pomáha pochopiť jej konanie a myslenie. Stará sa o troch vyvrheľov, ktorí sú jej rodinou. Ľuďmi, pre ktorých by spravila čokoľvek. Tieto Annine vlastnosti tvoria akýsi vyvažujúci protipól k Markovi, otupenému vojenským výcvikom a cieľom, ktorému sa podriadil. Na rozdiel od Anny, Mark sa často nevie rozhodnúť, či bude zodpovedný, či sebecký.

Od začiatku budú čitatelia predpokladať, že práve Mark všetkých a všetko zachráni. On jediný je vycvičený, vie efektívne zabíjať beštie, takže to on musí byť hrdinom, ktorý vráti svet ľuďom. Nasvedčuje tomu Markova minulosť v armáde, výzbroj aj povesť, ktorá ho sprevádza. Snáď sa to takto vyvinie, no môže sa to zvrtnúť úplne iným smerom. Otázka totiž znie, či to Mark chce urobiť, či je to cieľ jeho misie…

Vďaka zaujímavým opisom čitateľovi reálie, postavy či monštrá ožijú pred očami. Dokážete prežiť atmosféru bojových scén aj postapokalyptického sveta na povrchu. To je veľké plus príbehu. Dostane sa vám do hlavy a prebehne vám priamo pred očami.

Ak sa chcete zabaviť, uvoľniť, prečítať si niečo, pri čom si v tieto posledné letné dni vyvetráte hlavu a oddýchnete si, Čas krmení je tu pre vás.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Čas krmení si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Čas krmení si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čas krmení
Žáner: postapo, sci-fi
Autor: Tomáš Sekerka
Vydavateľstvo: Mystery Press
Rok vydania: 2024
Väzba: brožovaná
Počet strán: 400
ISBN: 978–80–7588–621–7


Súvisiaci link

Recenzia – Tomáš Sekerka: Otrok megaměsta


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


26. septembra
Ena
Zdroj informácií