Sága o Nicholasovi Seafortovi

Feintuch David

Ságy nie sú práve moja obľúbená parketa, ale ako sa vraví, výnimka potvrdzuje pravidlo. A sága o Nicholasovi Seafortovi k týmto výnimkám v mojom prípade patrí.

Do rúk sa nám dostáva tretí diel tejto ságy, ale nedá mi nespomenúť predošlé dva. Je to tým, že na seba vlastne naväzujú dejovou postupnosťou. Takže stručne:

V prvom dieli sa zoznamujeme s osemnásťročným praporčíkom Seafortom, ktorý nastupuje na svoju prvú medzihviezdnu plavbu na palube lode Hibernia. Je odchovaný prísnym vojenským režimom a ako taký sa zaraďuje do tvrdej hierarchickej štruktúry lode. Svoju autoritu najstaršieho praporčíka a tým pádom veliteľa ubikácie praporčíkov obhajuje ťažko, pretože sám o sebe a svojich schopnostiach pochybuje. Nehoda a potom aj zhubná choroba na lodi ho však postaví do ešte horšej situácie. V mladom veku a bez akýchkoľvek skúseností sa musí ujať velenia lode a postaviť sa nedôvere posádky i cestujúcich. Napriek všetkému si túto dôveru získava a úspešne sa zhostí svojej úlohy.

V druhom dieli sa s ním stretávame ako s najmladším kapitánom v histórii vojenského námorníctva Spojených národov. Zdá sa, že si začal dôverovať, že sa jeho život dostáva do tých správnych koľají – má pridelenú loď, má svoju úlohu. Ale život nie je peříčko a pre Seaforta to platí niekoľkonásobne. Pri útoku mimozemšťanov mu jeho loď odoberie admirál Tremaine a jeho i s časťou posádky a pasažierov vysadí na nefunkčný vrak Vyzývateľa. Pred Seafortom stojí nová úloha. Zachrániť svojich ľudí pred smrťou a vysporiadať sa s nepriateľom – a aj sám so sebou…

Tretí diel – nádej do tretice. Nicholas Seafort dopravil svojich ľudí na Nádej národov a admirál Tremain bol odvolaný z funkcie. Zas by sa zdalo, že je všetko v poriadku. Ale situácia sa vyhrotí tak, že Seafort plní svoj sľub z predošlého dielu a vyzýva Tremaina na súboj. Zabije ho a sám je ťažko ranený. Nie je však ranený iba na tele. Zranená je hlavne jeho duša. Porušil prísahu a to je pre človeka, lpiaceho na poriadku, disciplíne a náboženstve priam neznesiteľné. Jeho nadriadený sa ho snaží upokojiť a dopriať mu odpočinok, pretože Seafort je slabochom a zradcom iba vo svojich vlastných očiach, nie v čiach tých, ktorým zachránil život. Ale Nicholas o odpočinok nestojí a žiada si zaradenie do činnej služby. Dostáva teda poverenie styčného dôstojníka medzi farmármi a námorníctvom. Úloha vyzerá jednoducho, ale Seafort zistí, že to jednoduché nebude. Jednak v rámci svojej funkcie objaví vo vlastných radoch prípad rozkrádania a jednak nespokojnosť farmárov. Keď sa pokúša o riešenie problémov, objaví sa ďalší a najhorší. Mimozemšťania znova zaútočia. A po nasadení všetkých vojenských síl k obrane ostáva Nicholas jediným veliacim zástupcom námorníctva a Spojených národov na zničenej a oslabenej planéte…

Záchrana desiatok životov spočíva v rukách na smrť chorého a vyčerpaného mladého muža… Lenže sú prípady, keď je človek schopný prekonať sám seba…

V týchto troch dieloch môžeme sledovať vývin jednej osobnosti. Z vystrašeného mladučkého praporčíka až po hlboko nešťastného, ale neústupného mladého kapitána. Vojenská drezúra a silne zakorenená viera – to všetko sa dostáva do rozporu s nutným konaním a Nicholas je z toho zničený. Vedomý si vlastných nedostatkov, dáva si vinu za všetko – za smrť ľudí, za škody na majetku námorníctva, za svoje vlastné správanie, neuvedomuje si, že inak sa konať nedá a že je vlastne hrdinom, aj keď si to sám nemyslí. Je presvedčený, že porušením prísahy je jeho duša zatratená a ako zatratenec aj jedná. Bez ohľadu na následky pre seba, ale s ohľadom na tých, za ktorých je zodpovedný. Ale práve viera a drezúra mu pomáhajú prekonávať ťažkosti, práve viera a drezúra ho vedú až na samú hranicu vlastných možností, fyzických i psychických. Pri čítaní vás občas zamrazí, kam až je možné v prípade krajnej núdze zájsť… Pokiaľ ide o príbeh samotný, má spád, má rýchlosť. Je to military space-opera ako má byť. Aspoň si to myslím. Nemám vojenské skúsenosti a nevyznám sa vo vojenskej terminológii, preto si ju ani netrúfam posudzovať, ale príbeh ma zaujal – dá sa povedať, že strhol.

Menej ma už strhlo zopár vecí, týkajúcich sa redakčnej práce. Hlavne hrubky – tie by sa v knihách rozhodne objaviť nemali. Ale chvalabohu, nebolo tých chýb až tak veľa. Hádam už tradične nejaké tie chýbajúce úvodzovky a preklepy. A Talpress treba pochváliť za vkusnú a jednotnú úpravu obálok všetkých troch kníh.

Takže – prečítali sme si tretí diel ságy o Nicholasovi Seafortovi. Neviem, koľko dielov obsahuje celá sága, ale ako vravím – výnomka potvrdzuje pravidlo a ja sa na ten ďalší diel – ak sa k nám nejaký dostane – celkom teším…

David Feintuch, Praporčíkova naděje – military space-opera (Talpress, Midshipman´s Hope, preklad: Veronika Volhejnová, obálka: Lito Jams, brožovaná, 479 strán, cena 275,– Sk, ISBN 80–7197–049–2)

David Feintuch, Vyzývatelova naděje – military space-opera (Talpress, Challenger´s Hope, preklad: Veronika Volhejnová, obálka: lito Jams, brožovaná, 479 strán, cena 274,–Sk, ISBN 80–7197–050–6)

David Feintuch, Vězňova naděje – military space-opera (Talpress, Prisoner´s Hope, preklad:Veronika Volhejnová, obálka: lito Jams, brožovaná, 590 strán, cena 362,– Sk, ISBN 80–7197–175–8)


18. júla 2001
Katarína Juričová