Som číslo štyri

Som číslo štyri

Bolo ich deväť – traja sú mŕtvi. On je štvrtý. Tak začína príbeh mladíka, ktorý sa dostal veľmi ďaleko od domova. Celý príbeh adolescentného superhrdinu z inej planéty spískalo duo Jobie Hughes a James Frey pod záštitou neslávne známeho vydavateľstva Full Fathom Five. To mimochodom patrí práve druhému menovanému a svoju nelichotivú povesť si získalo de facto otrockými zmluvami s nádejnými mladými autormi. Tí sa za pár dolárov vo vrecku vzdávajú v podstate všetkých práv na svoje práce. Neinak dopadol aj autor Jobie Hughes. Ale vráťme sa späť k príbehu.

Za tuctovým menom John Smith sa skrýva netuctový päťnásťročný pubertiak – vyhnanec z planéty Lorien, ktorý sa aj so svojím poručníkom Henrym nedobrovoľne skrýva na našej modro-zelenej hrude. Ani na našej planéte ho však nečaká pokojné spolunažívanie s menej vyvinutými domorodcami. Pretože Mogadoránci sú možno skrz-naskrz zlá a prehnitá rasa, no rozhodne nie sú hlupáci. Podrobili si síce planétu, no nič nechcú prenechať náhode. Preto sa po stopách deviatich budúcich gardistov (detí, ktoré oplývajú nadprirodzenými schopnosťami) a ich kurátorov (poručníkov) vydávajú na Zem aj hordy zvedov a vojakov s jediným cieľom – zničiť posledných ochrancov Lorienu. To ale nie je úplne triviálna záležitosť. Najstarší z Lorienských starších – Pittacus Lore, ktorý má byť zároveň autorom knihy, na deti zoslal kúzlo, ktoré ich robí takmer nezraniteľnými. Zabiť ich možno len v presnom poradí.

Sťahovať sa každého pol roka naprieč kontinentom nie je žiadna sranda. Napriek tomu je John, ako si teraz číslo štyri hovorí, vzorný adolescent. Ono, človek – alebo v tomto prípade mladý mimozemšťan – nemôže nechať hormónom voľný priebeh, keď mu na krk dýcha banda zubatých čiernookých mimozemských príšer, ktoré sú nedočkavé zoznámiť ho s lesklými čepeľami svojich mečov – iste je jasné, že nie rukoväťou napred. A tak blonďavý chalanisko seká dobrotu a nepúta na seba zbytočnú pozornosť. Až dovtedy, kým sa nepresťahuje do zastrčeného mestečka uprostred Ohia. A ako sa vraví, kam čert nemôže, tam pošle ženu. Preto aj v tomto prípade môže za všetko sukňa a k nej pridružené ústrojenstvo. Opatrnosť tak letí do kontajnera na recyklovaný odpad a je jasné, že problémy na seba nenechajú dlho čakať.

Knihu ako takú sprevádzala pomerne masívna propagácia, ktorá využila aj fakt, že takmer v rovnakom čase sa u nás objavuje knižná aj filmová verzia príbehu. A urobila tak knihe aj čitateľovi medvediu službu. Ten sa totiž nechá s radosťou nalákať a očakáva originálny a strhujúci príbeh, ktorý sa ale nedostaví. Už teraz je totiž známe, že Som číslo štyri je len prvým dielom hexalógie. A všetci dobre vieme, o čo ide v prvých dieloch série. Namiesto lietajúcich áut, stromov a rozsekaných Mogadoráncov sledujeme romantické patálie extraterestriálneho pubertiaka, ktorý túži po prechádzkach so svojou novou frajerkou cez panensky nepoškvrnenú krajinu okolitého zapadákova (pretože to zvyčajne pätnásťroční chalani túžia s dievčatami robiť… pozn. autora), postupné získavanie nezvyčajných schopností a hlavne tvrdý tréning. Pretože nič nie je zadarmo a schopnosti nestačí len získať, ale je potrebné aj naučiť sa ich používať.

Dejom sa postupne mihne asi každé tínedžerské klišé, na ktoré si popcornom zhýčkaný divák seriálov spomenie, no z času na čas sa zablysne aj zaujímavá myšlienka či originálna scéna. Podobne sa dá zhodnotiť aj prekreslenie charakterov hlavných postáv, ktoré síce nie sú úplne plastické, no ešte vždy pôsobia viac ako skutočné žijúce osobnosti, než ako figuríny vo výklade. Dej je podaný priamočiaro a bez zbytočných príkras. Zrozumiteľne a jasne ho opisuje v prvej osobe sám hlavný hrdina. Akčné scény sú podané priam filmovým štýlom, čo dodáva príbehu šťavu. Jazyk ani príbeh nie sú vrcholným počinom autora ani prekladateľa, no ponúkajú dostatočne kvalitnú zábavu pre mladších čitateľov. Náročnejšiemu čitateľovi vedeckej fantastiky už sánka z knihy nepadne, no prinajmenšom ho ani neurazí a bez vážnejších úskalí v príbehu či logike deja ho dovedie až na poslednú stránku.


Som číslo štyri

Autor: Pittacus Lore

Vydavateľstvo: Ikar

Rok vydania: 2011

Počet strán: 312 strán

Väzba: pevná

Hodnotenie: 60 %


7. apríla 2011
ceos