Tanec dvojníkov

Zrcadlový tanec

Kto pozná sympatického Milesa „Naismitha“ Vorkosigana, určite zajasal nad ďalšou časťou tejto nevšednej románovej série L. M. Bujoldovej, ktorú prináša na pulty Talpress. Kto ho nepozná, je najvyšší čas zoznámiť sa s malým pokrúteným napoly chlapcom, napoly mužom, ktorému fyzické nedostatky nahrádza ostrý intelekt, sedliacky rozum a čaro osobnosti. Ak niekoho vydesí šesťstostranová hrúbka knihy, nie je dôvod na paniku. Milesove dobrodružstva napučali na viac ako dvojnásobok bežnej hrúbky predchádzajúcich časti hlavne preto, že autorka tentoraz popisuje príhody hneď dvoch ľudí, Milesa a jeho klonového brata Marka. Po dočítaní tejto strhujúcej knihy, ktorej prvé dve kapitoly sa dali už v predstihu prečítať na Sardene, si väčšina čitateľov bude možno dokonca priať, aby ešte nekončila, ale mala nejakých pár strán navyše.

Miles Vorkosigan alias admirál Naismith je jedna z tých superplastických postáv, ktoré konajú hodnoverne, ich pohnútky sú uveriteľné a pred naším vnútorným zrakom žijú svoj takmer skutočný život. Bujoldová vytvorila Milesov charakter so zjavnou láskou a jemnocitom, za čo jej môžeme byť len vďační. Humor a irónia v jeho hláškach či vnútorných monológoch dokážu miestami naozaj dobre pobaviť a spestriť niekedy až krkolomný dejový spád.

Milesov brat Mark využije svoju dokonalú klonovú podobu s pôvodcom svojich génov a uchváti časť Milesovej Dendarijskej flotily slobodných žoldnierov. Vydá sa s nimi na planétu Jackson, nebezpečné útočisko navzájom súperiacich biotechnologických klanov, z ktorých niektoré majú na admirála Naismitha veľmi ťažké srdce. Na Jacksone sa však vyrábajú aj klony pre transplantáciu mozgu, ktorú si môže objednať bohatý záujemca, ak jeho staré telo začína dosluhovať. Pôvodný mozog klonu sa potom vyhadzuje ako nepotrebný odpad…

Celým románom sa tiahne Markova snaha o nájdenie svojej vlastnej identity. Už dávno pochopil, že nie je Miles a že nie je ani najatý vrah, ktorého vycvičil zloduch Galen a ktorý mal zabiť Milesovho otca, ministerského predsedu Arala Vorkosigana. Jeho skutočné ja sa nachádza niekde uprostred a cestu k nemu mu má pomôcť nájsť práve jeho nebezpečná misia na Jackson, na ktorej sa plánuje vysporiadať okrem iného aj so svojou minulosťou. Do toho všetkého vlietne rozhnevaný Miles…

Bujoldová rozdelila dej knihy veľmi zhruba na dve línie, Milesovu a Markovu, ktoré sa pretnú iba raz na začiatku a spoja sa až v závere. Strhujúce vojenské akcie a dejové zvraty striedajú pokojnejšie úseky, v ktorých nechýba rodičovská obetavosť, milostné scény a hlbší pohľad do Jacksonskej či Barrayarskej spoločnosti. Jednou z predností Bujoldovej románov je aj ich neklesajúca úroveň a rôznorodosť. Miles už zažil dobrodružstvá najrôznejšieho druhu, ktoré sa zatiaľ neopakovali a jeho postava sa cez ne časom vyvíjala/vyvíja a osobne som zvedavý, do akého štádia až dospeje.

Román Zrcadlový tanec je predovšetkým o dobrodružstve, odvahe, hľadaní a nájdení samého seba a ak by niekto od neho čakal niečo viac, niečo hlbšie, mohol by byť aj sklamaný. Na Bujoldovú tentoraz pomerne zložitejší príbeh vás však do seba vtiahne ako vákuová pumpa a udrží v napätí do poslednej stránky. A to je pri tomto type oddychového čítania asi to najdôležitejšie. Kto by sa preto netešil na ďalšie Milesove príhody?

Tradične zaujímavá a s dejom korešpondujúca obálka od Martiny Pilcerovej zaujme nejedno čitateľovo oko. Horšie to je však s cenou, ktorá stúpla hlavne zvýšeným počtom strán v tomto dieli a asi mnohých nepoteší.

Lois McMaster Bujold: Zrcadlový tanec, orig.: Mirror Dance, Talpress 2003, brož., prekl.: Helena Soukupová, obál.: Martina Pilcerová, 434,– Sk, 622 str.


6. augusta 2003
Anton Stiffel