Tisíc a jedna ... potkan

Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci

Každý poznáte príbeh Potkaniara. A ak nie, spoznáte ho, len čo mu do domu (a tiež k susedovi a vôbec, do celého mesta) vtrhne potkania pohroma. Ale nebojte sa, len čo zaplatíte, ozvú sa čarovné tóny píšťalky a húf hlodavcov odtiahne za kocúrom a jeho malým chlapcom, aby si odmenu za mestom spravodlivo rozdelili. Práve som prezradil o čosi menej, ako zadná strana obálky ďalšej Pratchettovej kni­hy.

Príbeh síce nie je zaradený do série Zemeplocha, ale neoddeliteľne tam patrí – prostredím, postavami i jazykom. Na rozdiel od ostatných zemeplošských kníh je orientovaný na detského čitateľa. Jednoduchý príbeh síce tvrdí, že knižky o zvieratách v čižmách a klobúkoch sú nezmyslom, no tvrdí to ústami hovoriaceho potkana, ktorý spolu s detskými hrdinami bojuje proti zlu. Rovnako ako iné Pratchettove \„detské\“ knihy však má čo povedať aj dospelým a, povedzme to otvorene, nedá sa čítať na dobrú noc. Ak nechcete ísť s deťmi spať o štvrtej ráno a na druhý deň im vysvetľovať, prečo to nemá pokračovanie.

Knižka je útla a ja som sa rozhodol byť stručný. Všetko čo platí o Pratchettovom písaní v tomto románe nájdete v recenziách na doteraz vydané knihy Zemeplochy. Román využíva dané prostredie bez toho, aby ho inovoval a svojich hrdinov skladá z už použitých kúskov. Napriek tomu je svieži, originálny a zábavný. Vydavateľ opäť odviedol kus poctivej práce, kniha je pekná a bez chýb. A preklad Jana Kantůrka, ako obligátne píšem v každej recenzii, je fantastický. (V origináli si čitatelia určite nevychutnajú geniálnu vetu: \„Dobrá krysa pro kus provázku i přes plot skočí.\“) Čo viac si možno želať? No, povedzme potkaniu pohromu.

Pratchett, Terry: Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci, Talpress 2003, Preklad: Jan Kantůrek, 288 strán, 299 ,– Sk


5. augusta 2003
Bohumil Stožický