Trpasličí mamut

Druhá mamutí kniha humoristické fantasy, orig: The mammoth Book of Seriousty Comic Fantasy, editor Mike Ashley, Praha Aurora 2004

Prednedávnom som sa od svojej známej dozvedel, že koncom doby ľadovej a aj neskôr, takmer do dôb historických, žili na Sibíri mamuty vysoké asi meter. Rozmery týchto tvorov oprávňujú atribút recenzovanej knižky – ide o vskutku trpasličieho mamuta, skrývajúceho čítanie na jedno popoludnie.

Nájdete tu modernú fantasy, ale i vykopávky z 19. storočia – Tom Holt, momentálne vychádzajúca hviezda humoristickej fantasy, Morressyho Kedrigern povedľa pôvabne rafinovane naivnej rozprávky montypythonovca Terryho Jonesa, užijete si ľudožravých elfov, profesora, ktorý vyrába peniaze a prevedie cez lavičku zločineckého bossa, takmer vegetariánsku ľudožravú obludu, škriatka v metre či podivnú parafrázu Macka Pú a planéty opíc zároveň.

Viacero textov by sa dalo žánrovo zaradiť skôr do vedeckej fantastiky /Mimozemšťané, kteří věděli opravdu všechno/, inde sa zasa stráca žilka humoru. Napriek tomu však vcelku tohto mamuta o čosi väčšieho než králik môžeme zaradiť do kategórie osviežujúceho čítania bez nebezpečných prekvapení a nepríjemného novátorstva. Je to knižka pre priaznivcov fantastiky do víkendovej zimnej pohody, do onoho stavu príjemnej ospalosti, keď sa vám v papučiach pod dekou žiada smiať bez premýšľania. Vzhľadom na dĺžku si však k nej pripravte veľké množstvo chipsov, či arašidov – inak v polovici dlhého zimného večera nebudete vedieť, čo ďalej. Alebo si z nej skúste predčítať medzi priateľmi – krátkych príbehov na jeden dúšok či počutie v nej nájdete dosť.


3. marca 2005
Miloš Ferko