V říši vlka (Tulák 2),

Gemmell David

Prvý diel (Cestou vlka) Tulák prežil. Je to totiž jeho vlastnosť: on vždy prežije. Prežil jedno smrteľné nebezpečenstvo, aby ho vzápätí dostihlo druhé. Druhé, ktoré zaútočí ešte zákernejšie. Tulák už totiž nie je sám. Má dcéru… Zabijak tak získal slabé miesto, ktoré budú chcieť všetci využiť. No Tulák vždy prežije. A nepriatelia nevedia, že túto „filozofiu“ vštepil aj krásnej Miriel. Kto si vylomí zuby?

Po prvej knihe sa Tulák znova stal Dakeyrasom, slobodným mužom, ktorý žije v horách. Už nie je zabijakom, a jeho jediným cieľom je chrániť Miriel, poslednú spomienku na Danjal, ženu ktorú miloval. Žijú sami ďaleko od civilizácie a nevedia nič o odmene, ktorú na Tulákovu hlavu vypísal zradný generál Karnak. Karnak, ktorému Tulák pomohol na ceste na vrchol. Karnakov život je cestou strachu a práve tento strach ho prinútil siahnuť na Dakeyrasovo súkromie. A to bola chyba. Druhou Tulákovou vlastnosťou totiž je, že sa vždy vráti. Prežije a vráti sa…

Druhý diel Tulákovych príbehov je opäť o čosi bližšie udalostiam v Dros Delonoch (Legenda). Kým v prvej knihe Tulák pomohol generálom Karnakovi a Egelovi zjednotiť a zosilniť Drenajskú ríšu, v knihe druhej pomáha (aj keď nevedomky) Nadirom, kočovnému kmeňu, ktorého budúcnosťou je skaza Drenaje. No vina (ak sa to dá tak nazvať) nie je (len) na Tulákovi, prvý kameň lavíny predsa spustil Karnak. No práve Tulák sa zapletie do udalostí, ktoré povedú k zrodu Ulrika Zjednotiteľa a Tenaka Chána, Tanečníka s čepeľou. A títo Nadirovia zadupú pyšnú Drenajskú ríšu do prachu (knihy: Legenda, Král za bránou, Hledání stracených hrdinů – Návrat 1994 – 1997). No taký je osud kráľovstiev, pýcha a pád.

A opäť je to celé o ľuďoch, hrdinoch z mäsa a krvi (v prípade Miriel z krvi a mlieka :). Gemmel Tulákovú postavu už ani veľmi nerozvíjal, pridal jej len trochu viac minulosti – no ostali mu iní. Dakeyrasova nevlastná dcéra Miriel, bývalý gladiátor Anděl, domýšľavý šermiar Senta, mnísi Dardalion a Ekodas, Nadirka Šia a iní, to všetko sú majstrovské kúsky spisovateľovho talentu. Budete sa s nimi smiať a plakať, prežívať ich strach, nenávisť aj lásku. Takto sa, prosím, tvoria hrdinovia. Vezme sa dobrý základ a dá sa mu slobodná vôľa. Zvyšok je už na ich vzájomných vzťahoch a verím tomu, že hrdinovia občas prekvapili aj samotného autora. Sú totiž pekelne živí…

Knihu doporučujem a teším sa na tretí diel, ktorý – dúfam – Návrat pripravuje. Waylander: A Hero in the Shadows, to zneje sľubne. A preto nech vás neprekvapí koniec druhej časti. Napriek slovám iných pamätajte: Tulák vždy prežije!

V říši vlka (Tulák 2), Gemmell David, hrdinská fantasy (Návrat, orig. Waylander: In The Realm Of The Wolf, obálka Oliviero Berni, preklad Dana Krejčová, brož., 348 strán, xx Kč, ISBN 80–7174–041–1)


14. marca 2001
Rastislav Weber