Zaplať bambus!

Mlok 2003

Cena Karla Čapka je už dospelou slečnou, ktorej vek sa za chvíľu začne utajovať ako u vážených dám. Dvadsať dvojka je šťastné a optimistické číslo, pre ženu aj knihu znamená, že už prešla bláznivým vekom puberty, aj prvých lások a má svoj ustálený okruh obdivovateľov.

V titulku som si požičala výrok tvorcu doslovu k Mlokovi – tohtoročnej zbierke najlepších sci-fi a fantasy poviedok – Jaroslava Mosteckého. Naozaj „zaplať bambus\", pretože každým rokom krásnie nielen čo do obsahu, ale aj grafickej úpravy a farebnosti. Práve doslov a úvod – ten je z pera administrátora súťaže Martina Koutného – ma upozornili na zvláštnosť tohto ročníka. Ukázal, že mladá dáma je dosť silná na to, aby sa ubránila tendenčnému manipulovaniu a presadzovala aj ďalej do budúcnosti možnosť slobodného písania a publikovania pre všetkých, ktorí na to majú predpoklady.

A tohto roku bol výber naozaj ťažký. Okolo krásnej slečny je vždy mnoho nápadníkov, ktorí majú vlastné záujmy, prípadne nedokážu odhadnúť svoje šance, a tak zhoria na hranici porazených. Zostanú len stálice, ktoré sa neboja nosiť dušu na trh a vedia potešiť srdce.

Začnem úplne od konca, pri jedinom románe v zbierke, ktorý napísala Anna Šochová. Záskok, ako znie jeho meno, je krásna sci-fi, ktorú sa už konečne naučili písať aj naši autori. Pochopili, že nie je až tak dôležité, aby mali priekopnícke nápady a kulisy, ale aby naozaj rozprávali hodnoverný príbeh, v ktorom naozaj žijú plastické živé bytosti. Je to príbeh o skokoch časom, ktorý rozbúral staré mýty o nezasahovaní do minulosti, aj nevyhnutné sterilné vedecké prostredie, ktoré sa spája s cestovaním v čase. Je dôležitejšie byť záchrancom sveta ako žiť vlastný život? Aj to sú otázky, na ktoré tu nájdete odpoveď.

Päť najlepších dlhých poviedok ročníka napísali ostrieľaní autori. Edita Dufková sa v príbehu Škvírové příšery zaoberá psychologickým paradoxom. Na pozadí mimozemských letov si kladie otázku, kedy vlastne človek prestáva byť človekom. Otázkou ľudského duchovného zdokonalenia sa zaoberajú aj Martin Koutný a Lukáš Křesina v poviedke Kdo jde po dně budoucího jezera. Ale aj témou večného zlyhávania v boji rozumu proti emóciám. Alexandra Pavelková sa v súťaži zúčastnila s jednou z najlepších slovenských fantasy poviedok posledných rokov. Kúsok tieňa je bystrá, takpovediac akčná poviedka, v ktorej idú ťažkopádne úvahy a opisy bokom. Víťazí vždy rýchlejší a osud sa napĺňa bez zbytočných veľkolepých gest. Tygří oko Konstantina Šindeláře je epickým príbehom ako z dávnych čias Čingischána. Legendárny hrdina spojí svoje sily s mimozemským priateľom, aby zachránil svet od zlých mocností. Táto poviedka ma ovanula sviežim vánkom starých rozprávok zo širokých stepí, kde je odvaha a srdnatosť najlepšou mincou. Hra o dámu Stanislava Švachoučka je typickou spaceoperou. V uzavretom kruhu vesmírneho laboratória sa uvoľňujú ľudské túžby aj neresti, a nie vždy to dopadne šťastne.

Medzi krátkymi poviedkami vyniká Jan Kovanic s dielkom Malá sklenička, stejná jako ostatní. Krátka groteska o zmysle manželského života, do ktorého zasiahne vyššia, i keď fyzikálna sila, končí veľkým otáznikom za vetou, čo je ešte vlastne náhoda. Slovenský autor Miloš Ferko prispel do zbierky úsmevnou poviedkou Ako chutí eukalypt. Nielen médiami je človek či hobit živý a niekedy môže byť hra o vlastnú identitu vopred prehratá. Edita Dufková sa vo svojej druhej uverejnenej poviedke Pisatelé osudu zahráva nielen s osudom, ale aj mysticizmom. Motív splynutia autora s vlastnou postavou síce nepatrí k najoriginál­nejším, o to krajšia je druhá rovina príbehu o anjelovi pomsty v kyberpankovom prostredí. Jaroslav Houdek načrel s poviedkou Umělotina do neprebádaných vôd vedeckých experimentov s láskou. Zvláštny príbeh o tom, že sa cit dá naprogramovať ako vynútená chemická reakcia zaujme asi každého čitateľa. Poslednou z krátkych poviedok je Hans Roberta Kostnera – menej známeho autora so slávnym menom J. Ak hlúpy Jano nie je príliš nebezpečný, tu je návod ako uchrániť draka od zázrakov firmy Magicsoft.

Keď máte radi všehochuť zaujímavých nápadov, alebo sa chystáte ležať niekde pod slnečníkom, nový Mlok je práve tým, čo by ste mali držať v ruke a nezahrabať príliš hlboko do piesku.

MLOK – Sbírka vítězných prací Ceny Karla Čapka za rok 2003 – Vydala Cena Karla Čapka, Třebíč 2003, obálka Karel Soukup, zodp. redaktor Martin Koutný, doslov Jaroslav Mostecký, 417 strán, 299 Sk


8. augusta 2003
Dagmar Mehešová