Zima prichádza...

Píseň ledu a ohně : Tanec s draky

Tanec s draky
Martinove obálky

Piata časť série Tanec s draky nepriaznivo vplýva na životosprávu svojich čitateľov. Sám som toho príkladom: odkedy mi slovenská pošta doručila knihu, musel som sa uspokojiť so studenými večerami a kupovanými desiatami. Moja drahá polovička nedokázala pochopiť, že pekné letné dni sú v porovnaní so zimou, ktorá vtrhla do Západozemia, nepodstatná záležitosť. Nech si Grécko bankrotuje, nech Irán vyrába jadrové hlavice! Dôležité je, že Starkovia konečne netrepú do vetra, keď opakujú slová svojho rodu.


Fanúšikovia Piesne ohňa a ľadu na Tanec s drakmi čakali dlhých šesť rokov (ja za sebou našťastie tak dlhé čakanie nemám, pretože som sa k PLaO dostal až vďaka prvej sérii televízneho seriálu). O to horšie, že dej Tanca s drakmi sa prvých cca 500 strán odohráva paralelne s dejom predchádzajúcej Hostiny pro vrány – čitatelia pred rokmi sledovali dianie v centre Západozemia a až teraz môžu zistiť, čo sa v rovnakom čase dialo o kus sveta ďalej. Avšak čakanie sa oplatilo, pretože Martin si zobral k srdcu námietky mnohých čitateľov a mnoho múch vychytal.

Kniha má 1180 strán a „tehloidný“ tvar. Niet sa čomu čudovať, obsahuje 73 kapitol a 18 rôznych postáv, ktoré rozprávajú svoj príbeh. Pravda, väčšine z tých osemnástich postáv nedostane priveľa priestoru, často len jednu kapitolu, čo je u Martina novinkou. Ale tak to má byť – keď postava nemá čo povedať, nech drží klapačku. Medzi tieto okrajové postavy patrí napríklad učiaci sa Bran, odhodlaný pašerák Davos, žoldnier Aero Hoath (ktorý prerozpráva len jednu kapitolu, zato naozaj zaujímavú), klasicky cynický Jaime a klasicky protivná Cersei. Keď som pri nej, musím so zadosťučinením skonštatovať, že tá intrigánka konečne dostáva, čo jej patrí. A najslabšou kapitolou je (už tradične?) tá úvodná, tzv. Prológ.

Tanec s drakmi sa sústredí na dve dôležité postavy, okolo ktorých tancujú ostatné (draky majú svoj vlastný VIP tanečný parket). Púť poslednej z rodu Targaryenov ma nikdy príliš nezaujímala, ale Tanec to zmenil. Dievča sa konečne menej venuje snívaniu a viac koná. Okolo Daenerys sa postupne sformovala pekná kôpka postáv, ktoré ukazujú dianie zo všemožných uhlov – práve včas, aby nám mohli ukázať všetky dôležité priamky, ktoré sa pretnú. Osobne som si veľmi obľúbil Barristana Selmyho (v povahe má mnoho spoločného so zosnulým Eddardom Starkom), ale ani populárny „skřet“ s podrezaným jazykom sa nenechá zahanbiť.

Na severe Západozemia sa zas nite osudu splietajú okolo Jona. Ten sa snaží urobiť všetko preto, aby pripravil „Stenu“ na nadchádzajúcu zimu. Žiaľ, nikto sa s ním nestotožňuje a ak ľudia okolo neho nesledujú vlastné ciele (Barrateonovci, Boltonovci, Greyjoyovci…), tak sledujú rovnaké ciele, len odlišným spôsobom. Jon musí spolupracovať s každým, ale spoľahnúť sa nemôže na nikoho. Kým na juhu porazení lordi skladajú svoje meče pred železný trón, severania si len nabrúsili zatupené sekery a pokračujú v bojoch.

Martin do príbehu opäť pozval zopár nových postáv, čo je už ale v piatej časti aj podľa mňa silný prešľap. O to horšie, že nováčikovia si moje srdce nezískali. Ďalším na nervy lezúcim prehreškom je opakovanie istých fráz… každá postava má inú. Jon si opakuje „Ty nevíš nic, Jone Sněhu.“, Tyrion zas donekonečna „Kam chodí všechny děvky?“ a tak ďalej. S takým nekonečným opakovaním nejakej frázy som sa ešte v žiadnej knihe nestretol a dosť mi to liezlo na nervy.

Kým behom čítaní prvých troch kníh som netušil k čomu PLaO smeruje, po prečítaní Tanca bude mať každý čitateľ už nejakú predstavu. Napätie eskaluje, figúrky si krížia cesty a začínajú jedna druhú vyraďovať z hry o tróny. Väčšine čitateľov sa páčila dynamická Bouře mečů, ale Tanec s drakmi ju prekonáva. Áno, dobre čítate – Tanec je lepší než čokoľvek, čo sme v sérii mali. V jednu chvíľu som musel zavrieť oči aby som mohol stráviť, čo sa na posledných riadkoch odohralo. Ide do tuhého. Zima prichádza. A draky tancujú.


Tanec s draky

Vydal: Talpress

Napísal: G. R. R. Martin

Preklad: Hana Březáková

Počet strán: 1180

Rok vydania: 2012

Hodnotenie: 95 %


26. júna 2012
Ľuboš Bebčák