Recenzia - Ilona Andrew: Magie útočí

Mnoho hláv a rúk

Magie útočí

Kate Danielsová je expertkou na rozbíjanie a zabíjanie čohokoľvek. Páčenie sa jej však nikdy príliš nedarí s pakľúčom či bez. Odkaz zapadá do koša s papierovými vreckovkami na záchode a vôbec, páčenie sa a muži, čo to len od nej chcú, pretože veď ona rozhodne. V tretej časti série musí riešiť starostlivo zatajovanú smrť jedného z kožomencov a nielen srdcovosrdečné problémy mladistvého priateľa Dereka, z ktorého rastie ďalší vzrušujúco krásny muž.

Pravdupovediac, všetci sa Kate javia nádherní, pretože permanentná sexuálna deprivácia zrýchľuje adrenalín a zvyšuje agresivitu. To už vedeli mimochodom aj členovia Rádu mečových rytierov a iní. Preto autori nechávajú hrdinku priam asketicky odolávať, piť vodu bez ľadu, nie značkové destiláty, pch, žena bez zmyslu pre štýl a atmosféru – na ceste k vlastnej atmosfére a štýlu, vskutku hanebné!). Namiesto neprestajného súloženia Jamesov Bondov len túžiť. Takže následná rýchlosť počinov útoku nadobúda vierohodnosť podloženú fyziologickop­sychologicky, v efekte afektu náhradného sa vŕšenia. Prinajmenšom v porovnaní so zmieneným, ktorý po ceste cez pol zemegule a desaťhodinovom časovom posune šesť hodín voľna pred akciou nevyužije na spánok, ale na akt s pridelenou asistentkou. Pravdaže, Bond nevystupuje vo fantasy, takže sa netreba zaťažovať s uveriteľnosťou, realita jesť nepýta.

Kate v spoločnosti Saimana vkráča do Arény počas Polnočných hier, aby splatila dlh a doručila odkaz členke tímu Smrtonosov, doručovaný lístoček nerozbalí. Vec cti a stupňovania napätia. Zrada, česť, pomsta, láska. Porušenie pravidiel, boj klanov. Nieto cesty späť – ak ste už začali čítať. Nákazlivo svižné. Sny, sex, smrť.

V piesku predstavenia započína zápas.

Minotauros klesne do piesku. Sýte predjedlo.

Následne Kate bojuje v rámci spoločenstva kožomencov. Črtajú sa kontúry. Kameň rákšasov má tri metre a hlavu menšieho slona.

Kate a Curran si zabojujú s trolom a golemom (strieborným…). Andrea, najlepšia (pretože) jediná priateľka Kate, sa musí uskromniť s obrom a láskou hyenodlaka Rafaela. Pohyby točia sa okolo moci topásu zvaného Vlčí diamant alebo tiež Rudramani, Šivovho kameňa, nakoľko mýty rady striedajú masky. Tentoraz trocha karí. Hinduizmus, šup šup, džungľa, portál, rákšasovia, lietajúci zámok, rozprávka so spomienkou na vojvodcu Vorona a Rolanda, ktorého hrdinka chce zabiť…

Tajomstvo nech sa tiahne ďalej – poza chrbát Sultána smrti až k menu, ktoré si odkazom na papieri v závere objednal u hrdinky Curran. Otvoreným ostáva problém, či, kedy a ako Kate pripraví jahňací či srnčí steak . Hľa, to je otázka.


Magie útočí (anglický originál: Magic Strikers)

Autor: Ilona Andrews

Preklad: Hana Šimečková

Obálka: Adam Dragon

Vydavateľstvo: FANTOM Print, Ostrava

Väzba: pevná s prebalom

Rozmery: 145×205 mm

Počet strán: 272


Zo série o Kate Danielsovej zatiaľ vyšlo:
1. Magie mrtvých
2. Magie spaluje (recenzia)
3. Magie útočí (recenzia)
4. Magie krve (recenzia)
5. Magie zabíjí (recenzia)
6. Magie na vzestupu (recenzia)
7: Magie ničivá (recenzia)
8: Magie změny (recenzia)

Spin-off: Magie střelného prachu (recenzia)


18. apríla 2012
Miloš Ferko