Recenzia - Ilona Andrews: Magie ničivá

Magie ničivá

Nebudeme sa tu tváriť, že netušíme, kto je Kate Danielsová. Veď sme si túto inteligentnejšiu, humornejšiu, napínavejšiu, aj keď nie natoľko erotickú nasledovníčku Anity Blakeovej obľúbili už dávno. Napokon ide už o siedmu časť tejto série. Drobná bývalá žoldáčka je znova medzi nami, a to v plnej zbroji.

Tesne po návrate z Európy, kde Kate musela okrem dramatických udalostí riešiť nepríjemnú otázku, prečo vlastne ešte stále nie je právoplatnou pani Kocúrovou, dopadli na Atlantu ťaživé udalosti. V Európe navyše vyšli najavo isté veci, a tak Katina dlhými rokmi starostlivo budovaná stena nenápadnosti začína praskať. Ľudia sa pýtajú, a tí, čo sa nepýtajú, pochybujú mlčky. Ako už býva zvykom, práve vtedy, keď sa problémy začnú nabaľovať, Pán šeliem Curran je odvolaný na služobnú cestu. Nestačí, že počas partnerovej neprítomnosti padajú povinnosti alfu všetkého zverstva na Katinu hlavu. Nestačí, že Kate sa musí potýkať so záležitosťami v agentúre, aj s puberťákmi, ktorých má na starosti. Ešte aj to Konkláve sa koná práve teraz. Takže aj keď by si Kate radšej sadla holým zadkom do sršnieho hniezda, musí tam ísť.

Ale to, čo sa na Konkláve udeje, si nepredstavovala ani v najhoršom sne. Tradičné škriepenie sa o kompetencie a porovnávanie si veľkostí medzi zástupcami Ľudu a Svorky zaklincuje Hugh d´Ambray, ktorého Kate na vlastné oči videla zomrieť Curranovou labkou. A neobjavil sa s prázdnymi rukami, ale s mŕtvolou šéfa navigátorov upírov. Ktorého navidomoči roztrhal vlkodlak.

Aby zabránila krviprelievaniu, Kate pristúpi na podmienky: Do daného termínu vypátra a vydá Ľudu vraha Pána mŕtvych. Začína boj s časom. No ani Katine skúsenosti s detektívnej agentúry, ani jej schopnosti veľmi nepomáhajú, keď začína strácať podporu svorky a Hugh splieta siete na toľkých úrovniach, až cez ne nie je vidno.

Nech robila, čo robila, jedného dňa to proste muselo prísť. Krv nie je voda, a Katina rodina nie je z tých, čo po štedrovečernej hostine spoločne rozbaľuje darčeky. Voľba medzi Kate a jej otcom, a Kate a jej partnerom je zdanlivo jednoznačná, v hre je však toľko premenných že nikto, snáď ani sám Roland nedokáže predvídať výsledok. A možno má v tejto voľbe hlavné slovo niekto iný.

Autorskej dvojici píšucej pod menom Ilona Andrews sa darí to, čo zatiaľ málokomu: Nielenže si autori dokážu udržať príjemný štandard kvality písania, ale s každou ďalšou knihou ho vylepšujú. Ich svet, kde sa vlny mágie neovládateľne striedajú s vlnami technológií a kde vedľa seba musí žiť v symbióze alebo aspoň potravinovom reťazci toľko rôznych inteligentných aj trocha prisprostastejších druhov, je dokonale prepracovaný. Navyše je obohatený o mnoho anomálií – kultúrnych, územných či magických, s ktorými sa nedá robiť nič, iba sa im prispôsobiť a prežiť. Magie ničivá má z celej série snáď najkonzistnejšiu hlavnú dejovú líniu a ostatné udalosti sa ňou pretkávajú pomerne hladko. Hoci miestami máte pocit, že sledujete pandrláčikov vo svojej obľúbenej počítačovej hre, tratíte životy, zbierate body a posúvate ich do ďalšieho levelu, kniha sa odkladá ťažko. Napínavý akčný dej je pretkaný emóciami a svojským humorom, na ktorý už má autorská dvojica vlastnú značku. Podľa štandardných vzorov dôjde aj na povinné erotično, nuž ale nedopriali by ste niekomu, koho zneužívajú, zradia, lovia, klamú, tlčú a nepovedia mu za všetko ani „ďakujem“?

Takže ak v najbližších dňoch nechystáte žiadnu svadbu, krstiny či pohreb, smelo sa pustite do čítania. Ale ak vás čakajú podobné udalosti, radšej po knihe ani nesiahajte.

Rodina by sa na vás mohla hnevať.

Knihu Magie ničivá si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Magie ničivá
Autor: Andrews Ilona
Žáner: fantasy
Séria: Kate Danielsová 7
Počet strán: 320
Väzba: viazaná s prebalom
Preklad: Hana Šimečková
Obálka: Juliana Kolesova
ISBN: 978–80–7398–312–3


Zo série o Kate Danielsovej zatiaľ vyšlo:
1. Magie mrtvých
2. Magie spaluje (recenzia)
3. Magie útočí (recenzia)
4. Magie krve (recenzia)
5. Magie zabíjí (recenzia)
6. Magie na vzestupu (recenzia)
7: Magie ničivá (recenzia)
8: Magie změny (recenzia)

Spin-off: Magie střelného prachu (recenzia)


20. augusta 2015
Alexandra Pavelková